Salatalara biraz haksızlık etmiyor muyuz? Salatalar genellikle farklı ana yemeklerin eşlikçisi olarak sofralarımızda yer alıyorlar. Fakat, salata tarifleri o kadar çeşitli ki, yalnızca bir salata yiyerek sofradan tıka basa doymak mümkün değilmiş gibi geliyor.
Ancak sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda lezzetli ve doyurucu bir salata ile hem doymak hem de lezzetlerle buluşmak mümkün.
Yaz aylarında sıcak havaların sizi bunaltması nedeniyle ağır yemekler sizi cezbetmiyorsa, soluğu yazımızda alabilirsiniz. Yaz aylarını en lezzetli sebze ve meyvelerinden oluşan bu salatalar sofralarınıza renk katarken doyuracak!
Kolay Yaz Salataları: İçinizi Ferahlatacak 10 Tarif
Hepimiz, havalar ısınıp yaza döndüğünde daha hafif beslenmek istiyor ve ağır yemeklerden kaçınıyoruz. Sofrada çorbanın, ana yemeğin ve hatta meyvenin en lezzetlisini arıyoruz. Salata tarifleri söz konusu olduğunda da durum diğer yemeklerden farksız.
Bu nedenle, yaz aylarında sofralarınızın vazgeçilmezi olacak ferahlatıcı ve serinleten yaz salatalarını sizler için derledik.
1. Peynirli Avokado Salatası
Avokado son zamanlarda popüler gıdalardan biri haline geldi. İçeriğinde bulunan protein ve omega 3 sayesinde bu kadar ünlendi diyebiliriz. Kısa sürede sabah kahvaltılarında, öğle aralarında, akşam yemeklerinde, soslarda ve hatta tatlılarda kendine yer buldu. Şimdi sıra salatasında!
Malzemeler:
- 1 adet avokado
- 2 adet küçük boy salatalık
- 20 adet cherry domates
- 100 gram beyaz peynir
- 1 adet küçük boy soğan
- 5-6 dal maydanoz
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Avokado çekirdeklerini çıkarıyoruz ardından salatalık ve avokadoyu küçük parçalara ayırıyoruz.
- Domatesleri dört parçaya böldükten sonra maydanozu ve soğanı ince kıyıyoruz.
- Ve Tüm işlemden geçirdiğimiz ürünleri karıştırıyoruz.
- Küp küp doğradığmız beyaz peyniri de karışımımıza ekliyoruz.
- Küçük bir kapta sos malzemelerini içe içe geçecek şekilde iyice karıştırıyoruz ve tüm salatanın üzerine ekledikten sonra afiyetle tüketiyoruz.
2. Taze Çilekli Salata
Köy biberi, kişniş, bal, nane ve çilek ile hazırlanan taze çilekli salata, sofralarınıza harika bir alternatif olacak. Özellikle çilek içinizi ferahlatacak bal ve kişniş ise damaklarınızda farklı bir tat bırakacak. Yaz salataları listemizde yer alan çilekli salata, bu yaz bolca yapılacak...
Malzemeler:
- 500 g taze çilek
- 1 adet mor soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet köy biberi
- 1 adet kapya biber
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı doğranmış taze nane
- 1 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş
- 1 çay kaşığı bal
- Tuz ve karabiber
Yapılışı:
- Biberleri ve sarımsakları yağlı kağıdın üzerine yerleştiriyoruz ve 200 derecede fırında közlüyoruz.
- Közlediğiniz sarımsak ve biberleri ince doğrayıp, tüm malzemeyi geniş bir kaba koyup harmanlıyoruz.
- En son zeytinyağını, tuzu, karabiberi ve balı ekleyip tatlandırıyoruz.
- Bütün salata malzemelerimiz harmanlandığında afiyetle yiyebilirsiniz.
3. Tavuklu Sezar Salata
Hemen hemen her restoranda tavuklu sezar salatası ile karşılaşırsınız. Uzun yıllardır hala popüler olan bu lezzet, içinde ançüez gibi her gün dolabımızda olmayan bir madde olduğu için restoranlarda sıklıkla tüketiliyor. Bununla birlikte, tavuklu sezar salatası tarifini uygulayarak evinizin mutfağına restoran lezzetlerini getirmek sandığınızdan çok daha kolay olabilir.
Yaz salataları listemize ilk sıralardan giriş yapan Tavuklu Sezar Salata, favorilerinizden biri olabilir.
Malzemeler:
- 100 gram tavuk göğsü (jülyen kesilmiş)
- 10 adet kruton (fırınlanmış ekmek küpleri)
- 3-4 dilim parmesan peyniri
- 1/2 adet marul
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1/4 adet limon
- 1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Bir kaseye ezilmiş sarımsağı koyuyoruz ve üzerine hardal ve mayonezi de ekliyoruz, bu karışımı tamamen birbirine geçecek şekilde karıştırıyoruz.
- Ardından tavukları tavaya koyarak 2 dakika boyunca arkalı önlü olacak şekilde kızartıyoruz.
- Sıra geldi marullara... Marulları hazırladığımız sos ile karıştırarak harmanlıyoruz.
- Son olarak krutonlarla birlikte tavukları ekledikten sonra parmesan peynirlerini de ekleyerek afiyet olsun diyebiliriz.
4. Kinoalı ve Cevizli Semizotu Salatası
Tazecik semizotunu kinoa ve cevizlerle birleştirerek harika bir salata yapabilirsiniz. Bu salata, zengin vitamin ve minerallerle dolu olduğu için uzun süre tokluk hissi de verecektir.
Malzemeler:
- Yarım demet semizotu
- Yarım demet dereotu
- 1 kırmızıbiber
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 4 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
- 4-5 kurutulmuş domates
- Bir çorba kaşığı zeytinyağı
- Dilediğiniz kadar limon suyu ya da nar ekşisi
- Bir tutam tuz
Yapılışı:
Dereotu ve semizotu yıkayıp kuruduktan sonra irice doğruyoruz ve ek olarak kırmızı biberleri de küp şeklinde olacak şekilde doğruyoruz. Hepsini derin bir kaba alıyoruz.
- Ardından kinoayı ovarak temizledikten sonra haşlıyoruz.
- Sebzelerin üzerine dövülmüş cevizi ve haşlanmış kinoa ekliyoruz.
- Küçük bir kaseye zeytinyağı, limon suyu ya da nar ekşisi ve tuzu koyup hepsini iyice karıştırarak harmanlıyoruz.
- Salatanın üzerine sosu ekleyerek servis tabağına alıyoruz.
- Küp küp doğradığımız kurutulmuş domateslerimizi de üzerine serpiştirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
5. Karpuzlu Domates Salatası
Karpuz, yazla birlikte gelir. Karpuz denince akla gelen ilk şey olan domates ve peyniri bir kasede birleştiren karpuzlu domates salatası, karpuzu en iyi şekilde tüketmenin en iyi yollarından biri. Yaz salataları arasında bu ara çok popüler lezzetlerden biri...
Malzemeler:
- 6 dilim karpuz
- 400 gram cherry domates
- 200 gram mozzarella peyniri
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 1/4 demet nane
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Yapılışı:
- Öncelikle karpuz dilimlerini ve çekirdeklerini ayıklıyoruz.
- Büyüklüklerine göre çilek domateslerini iki ya da dört eşit parçaya bölüyoruz.
- Ardından suyunu süzdürdüğümüz mozzarella peynirini küçük küpler halinde doğruyoruz ve naneleri de yapraklarından ayırıyoruz.
- Küçük bir kaseye zeytinyağı, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, sumak, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi koyarak salatanın sosunu hazırlıyoruz ve karıştırıyoruz.
- Salata malzemelerini harmanladıktan sonra üzerine salata sosunu da ekleyerek tüketiyoruz.
6. Armutlu Izgara Patlıcan Salatası
Yaz salataları listemizde sırada ilginç bir salata tarifi var. Izgarada pişirilmiş patlıcan, armut ve sarımsak, limon, zeytinyağı ve karabiber ekleyerek bu salatayı zenginleştirebilirsiniz. Salatayı ister tek başına ister yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 adet patlıcan
- 1 adet armut
- 1/2 demet maydanoz
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 diş sarımsak (Rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
- Patlıcanları alacalı bir şekilde soyduktan sonra 10-15 dakika kadar tuzlu suda bekletiyoruz ve sonra kurulayıp dilimliyoruz.
- Daha sonra üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyerek fırın veya tost makinesinde kızarana kadar pişiriyoruz.
- Ek olarak, armudun kabuklarını soyduktan sonra çekirdeklerini çıkarıyoruz ve yağlanmış bir tavada kısık ateşte dilimledikten sonra soteliyoruz.
- Izgarada pişen patlıcanları servis tabağına yerleştiriyoruz, armut dilimlerini üzerine ekliyoruz.
- Maydanozu ve limon kabuğu rendesini çırpıyoruz.
- Bir kaseye sirke, limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağını koyup harmanlıyoruz ve salatanın üzerine gezdirerek servis ediyoruz.
7. Meksika Fasulyeli Salata
Bu tarifte konserve mısır ve Meksika fasulyesi kullanıldığı için, yeşilliklerden başka hiçbir ürünü yıkamak veya ayıklamak gerekmiyor. Konserveleri süzün, turşuları ve biberleri doğrayın, sosunuzu hazırlayın ve sofranın başına geçin, afiyet olsun!
Malzemeler:
- 500 gram konserve meksika fasulyesi
- 2 adet küçük boy kapya biber
- 1 su bardağı konserve mısır
- 4 adet. kornişon turşu
- 1/3 demet dereotu
- 1/3 demet maydanoz
- 1/2 adet limonun suyu
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1,5 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Meksika fasulyesini bol suda yıkayıp derin bir kaseye yerleştiriyoruz ve doğranmış kırmızı kapya biberi ve mısırı üzerine ekliyoruz.
- Kornişon turşularını da küçük parçalara bölerek ekliyoruz.Tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.
- Ardından bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırarak salataya ekliyoruz.
- Son olarak, tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra üzerine arzuya göre taze yeşillikler ekleyebilirsiniz.
8. Vişneli Börülce Salatası
Vişne salataya harika uyum sağlıyor.İster öğün olarak isterseniz akşam yemeği olarak şık sunumuyla yerini alan bu salataya bayılacaksınız. Yaz salataları listemizde favorilerinizden olacak...
Malzemeler:
- 1 kase haşlanmış kuru börülce
- 1 küçük kase vişne çekirdekleri çıkarılmış
- Yarım bağ dereotu ince kıyılmış
- Yarım bağ maydanoz ince kıyılmış
- 1 büyük kapya biber küçük doğranmış
- 1 orta boy kırmızı soğan küçük doğranmış
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı:
- Bir kap içinde maydanoz, dereotu, kapya biberi ve vişnenin yarısını karıştırıyoruz.
- Ayrı bir kapta sos için aldığımız malzemeleri de iyice karıştırıyoruz.
- Salatanın üzerine kalan vişneleri ekledikten sonra salatanızı afiyetle yiyebilirsiniz.
9. Kuru Börülce Salatası
Börülce salatası, lezzeti ve besleyiciliği nedeniyle bakliyat tüketmenin en iyi yollarından biri. Hazırladıktan sonra kaşık kaşık yiyebileceğiniz kuru börülce salatası tarifi için kolları sıvayalım. Yaz salataları denince aklınıza ilk gelecek seçenek olacak!
Malzemeler:
- 1 su bardağı kuru börülce
- 1 adet kapya biber
- 3-4 adet kornişon turşu
- 2-3 dal taze soğan
- 1 çay bardağı konserve mısır
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı nar
Yapılışı:
- Kuru börülceyi haşlıyoruz ama 1 gece önce suda bekletirseniz daha hızlı haşlanacaktır. Biraz piştikten sonra kenara alıp soğutuyoruz.
- Soğuyan börülceleri kapya biberle karıştırıyoruz.
- Turşuları, havuçları ve mısırları ekleyebilirsiniz.
- Taze nar, sos ve soğanı ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Kuru börülce salatası artık hazır afiyet olsun.
10. Meyve Salatası
Meyvelerle yaz aylarında öğle ve ara öğünlerinizi süslemeye ne dersiniz? Hadi son olarak biraz ağzımızı tatlandıralım.
Malzemeler:
- 1 elma
- 2 adet muz
- 1 adet portakal
- 2 adet kivi
- 2 adet armut
- 5-6 adet çilek
- Yarım mango
- 2 yemek kaşığı portakal suyu ve 2 su bardağı yoğurt ile tüketebilirsiniz.
Yapılışı:
- Önce portakalı soyup dilimleyelim ki salatayı yapacağımız kabın içine akacak ola suyu boşa gitmesin.
- Kivileri de temizleyip ortasını keserek dilimleyelim.
- Armutu, çileği elmayı ve mangoyu da küp şeklinde keselim.
- Üzerine portakal suyunu da ekleyip güzelce karıştıralım.
- Arzu ederseniz üzerine yoğurt ekleyerek de tüketebilirsiniz, afiyet olsun.
Yaz salataları önerileri yaptığımız yazımızda sizin favoriniz hangisi oldu?