Vatikan’da, 21 Nisan’da Papa Francis’in ölümünün ardından yeni Papayı seçmek için 133 kardinal toplandı. Sistina Şapeli’nde başlayan Konklav süreci, Katolik Kilisesi’nin 267. papasını belirlemek üzere gerçekleştirilecek. İlk oylama bugün yapılacak ve seçim sürecinin birkaç gün sürebileceği tahmin ediliyor.

KONKLAVDA İLKLER YAŞANIYOR: 15 ÜLKEDEN KARDİNAL KATILIYOR

Bu konklavda, daha önce hiç kardinali olmayan 15 ülke, tarihleri boyunca ilk kez seçici kardinal gönderiyor. Kardinaller, gizli oturumda 3'te 2 çoğunlukla Papa’yı seçecek. Seçim süreci, uzun yıllardır devam eden bir gelenek çerçevesinde sürüyor.

İLK OYLAMA BUGÜN YAPILACAK: BEYAZ DUMAN VE ÇANLAR YENİ PAPA’YI İLAN EDECEK

İlk oylama sonrası çıkan siyah duman, oylamanın sonuçsuz kaldığını gösterecek. Beyaz duman ise Katolik Kilisesi’nin yeni liderinin seçildiğini ilan edecek. Kardinaller, 3’te 2 çoğunluğa ulaşana kadar oylamaya devam edecekler.

KARDİNALLER İSTİŞARE YÜRÜTÜYOR: CASA SANTA MARTA'DA GİZLİLİK YEMİNİ

Oylamalar devam ederken, kardinaller misafirhane Casa Santa Marta’da bir araya gelerek, 20’den fazla oy alan adaylar üzerinde istişare yapacak ve uzlaşı arayacak. Misafirhanedeki çalışanlar da gizlilik yemini etmiş durumda ve Konklav süreci tamamlanana kadar yerlerini terk etmeleri yasak.

KARDİNALLER ZOR BİR GÖREVLE KARŞI KARŞIYA: KATOLİK KİLİSESİ’NİN BİRLİĞİNİ KORUMAK

Kardinaller, yeni Papa’yı seçerken, Katolik Kilisesi’nin birliğini koruyabilecek bir lider belirleme sorumluluğunu taşıyor. Kardinal Giovanni Battista Re, seçim sürecinin “olağanüstü öneme sahip” olduğunu vurguladı ve kardinalleri kişisel düşüncelerini bir kenara bırakıp kilisenin geleceği için karar vermeye çağırdı.

Kaynak: İHA