ÖZEL HABER - Abdullah AKYOL / KAMERA - Davut SANCAROĞLU

Amed Times olarak Şanlıurfa’ya gidip vatandaşlara, “Ciğer Urfa’nın mı, Diyarbakır’ın mı?” diye sorduk. Urfalılar, kendi ciğerlerini savunurken Diyarbakır’a meydan okudu. Urfalılar, küçük ve ince kesimli ciğerin daha  lezzetli, olduğunu dile getirdiler. Diyarbakır ise ciğerle anılan bir şehir; bayramlarda 50 tona yakın ciğer tüketiliyor. Ancak Urfalılar, kendi ciğerlerinin rakipsiz olduğunu iddia ediyor. İşte Şanlıurfa’daki ateşli tartışmanın detayları:

"DİYARBAKIR’A MEYDAN OKUYORUZ"

Ciğer ustası Halil Birinci: “Diyarbakırlı ustayı da getirin buraya, o da Urfa ciğeri daha güzeldir der, iddiaya giriyorum! Urfa’nın ciğeri rakipsiz. Bayramlarda burada yiyecek bir şey kalmıyor, o kadar çok tüketiliyor. Bir yarışma düzenleyebiliriz, hangi usta kendine güveniyorsa Diyarbakırlı gelsin, buraya yarışalım!”

"TONLARCA CİĞER TÜKETİLİYOR"

Bayramda sadece biz 1 ton sattık diyen ciğer ustası: “Biz bayramda şu küçücük dükkânda sadece bir ton ciğer tükettik. Urfa’da 500’den fazla ciğerci var, her biri 300 kilo, 500 kilo, bir tona yakın sattı. Urfa ciğeri daha güzeldir, Diyarbakır’ı geçer.”

"KISIK ATEŞ VE KUYRUK YAĞI SIRRI"

Diyarbakır ciğeri büyüktür diyen bir vatandaş; “Urfa ciğerinin güzel olmasının sebebi ciğerlerin küçük olması, kısık ateşte bol kuyruk yağı ile pişmesidir. Diyarbakır’ın ciğeri büyük, o yüzden lezzet farkı var. Urfa’nın tadı başka.”

"KÜÇÜK CİĞER, BÜYÜK LEZZET"

Ciğer Urfa'nındır diyen bir vatandaş: “Her yerin ciğeri tabii ki farklı, ama bence Urfa’nınki önde. Çünkü burada ciğer küçük ve iyi pişiyor, bu onu lezzetli yapıyor. Diyarbakır’ın ciğeri iri, o yüzden ağır kalıyor.”

Diyarbakırlılar Bizden Çaldı3

CİĞER URFA’NIN, GERİSİ HİKÂYE

Diyarbakırlılar ciğeri bizden çalmış diyen bir vatandaş ise: “Ciğer Diyarbakır’da tescillenmişse bile, bizden çalmışlardır, ciğer Urfa’nındır! İsot da bizim, çiğ köfte de bizim. Adıyaman çiğ köfteyi, Antep fıstığı çaldı. Urfa’nın ciğeri rakipsizdir.”

"İÇİ PİŞMEYEN CİĞER OLMAZ"

Ciğerin tadı Urfa'da alınır diyen bir vatandaş: “Diyarbakır’ın ciğeri büyük olduğu için içi pişmiyor, o yüzden Urfa ciğeri küçük ve lezzetli, daha iyi pişiyor. Ciğerin tadını Urfa’da alabiliyorsun, Diyarbakır’da değil.”
 

Muhabir: Abdullah AKYOL / Davut SANCAROĞLU