AMED TIMES - Diyarbakır'ın Lale Bey Mahallesi'nde bulunan tarihi Süryani Kilisesi, İ.S. 280 yılında kiliseye dönüştürülmüş ancak kesin tarihi belirsizdir. Yapı, çeşitli dönemlerde onarılmış, yenilenmiş ve eklemelerle genişletilmiş kompleks bir yapı grubudur. Kilisenin içinde Meryem Ana Kilisesi, Mor Yakup kutsal alanı, dört avlu, derslik ve lojman bulunmaktadır. 14 adet yazıt, yapıların geçirdiği onarımları ve eklemeleri belirtmektedir. Kilise, 2004-2005 yıllarında yapılan bir restorasyonla günümüzdeki halini almış ve 2005'te Diyarbakırlı Süryanilerin katkılarıyla tarihi kimliğini tam olarak yansıtan bir görünüme kavuşmuştur. Geç Roma dönemine ait mimari özellikleriyle dikkat çeken kilise, plan olarak dört avlu, divanhane ve din adamlarının yaşadığı bölümlerden oluşmaktadır. Ahşap işçiliği, sütunları, kürsüleri ve ikonalarıyla tanınmaktadır. Hz. İsa’nın Kudüs’te gerildiği çarmıhın bir parçasının bu kilisede yer alması Hıristiyan alemi için bu kiliseyi ayrıcalıklı bir hale getirmektedir.
- Yapı, başlangıçta bir tapınak olarak kullanılmış ancak MS 280 yılında kiliseye dönüştürülmüştür.
Kaynak: diyarbakırhafızası
- Farklı dönemlerde yapılmış ve ek yapılar eklenerek kompleks bir yapı grubu oluşturulmuştur.
Kaynak: Kültürportalı
- Kilisenin inşa edildiği tahmin edilen dönem 3. yüzyıldır ve kilise Ortodoks Süryanilere aittir.
Kaynak: vikipedi
- Kilisenin özel bir ayrıcalığı, Hz. İsa'nın Kudüs'te çarmıha gerildiği inancına dayanan bir parçanın burada bulunmasıdır.
Kaynak: bendiyarbakır'ım
- Kilise, iki avludan oluşmaktadır. Esas avluda kilise binası, lojmanlar ve bir bahçe yer alırken, ikinci avlu sadece bir bahçeden oluşmaktadır.
Kaynak: Kültürportalı
-Kilise, tek merkezli tuğla bir kubbe ile örtülüdür.
Kaynak: Sondakika