Doğal ve organik beslenme konusundaki bilinç artmaya başladı. Böylelikle daha fazla bitki çeşidi hayatımıza dahil oluyor. Bunlardan biri de çemen otu. Çemen otu, Hint yemeklerinde ve alternatif tıpta uzun süredir yaygın olarak kullanılan bir bitki çeşidi. 

Peki çemen otu nedir, faydaları nelerdir, eğer ilk kez duyuyorsanız detaylar yazımızda.

Çemen otu, Anadolu mutfaklarında sıklıkla kullanılır. Çemen otunun insan sağlığına birçok olumlu getirisi var. Yapılan araştırmalara göre çemen otunun insan sağlığına faydalı olduğu görüşmüştür. Peki çemen otu nedir, sorusunun cevabına gelelim.

Çemen otu nedir?

Botanik adı trigonella foenum graecum olsa da biz ona halk arasında çemen otu diyoruz. Çaman otu, boy otu, buyotu gibi isimlerle de anılıyor çemen otu. 

Çemen otu, 60 ila 90 santimetre boyunda bir bitkidir. Altın-kahverengi tohumları, yeşil yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır. Binlerce yıldır Çin tıbbında cilt rahatsızlıkları ve diğer sağlık sorunları çemenle tedavi edilmiştir. Bununla birlikte, son zamanlarda mutfakta kullanılan bir baharat haline gelmiştir.

Çemen Otu Nedir (6)

Antrasit Dizisi Nerede Çekiliyor? Netflix Antrasit Dizi Konusu ve Oyuncuları Antrasit Dizisi Nerede Çekiliyor? Netflix Antrasit Dizi Konusu ve Oyuncuları

Hem yaprakları hem de tohumları değerlendirilen çemen otu bitkisi, baklagiller familyasından bir bitki. Ülkemizde en çok Kayseri, Tokat ve Yozgat'ta bulunur. Bunların yanı sıra, Uzak Doğu'dan Akdeniz'e kadar dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Özellikle Hint ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan bir bitki türüdür Çemen otu.

Bir çorba kaşığı (11.1 gram) çemen tohumu 35 kalori ve çeşitli besin maddeleri içeriyor:

  • Lif: 3 gram
  • Protein: 3 gram
  • Karbonhidrat: 6 gram
  • Yağ: 1 gram
  • Demir: Günlük önerilen tüketim miktarının %20'si
  • Manganez: Günlük önerilen tüketim miktarının %7'si
  • Magnezyum: Günlük önerilen tüketim miktarının %5'i

Çemen otunun faydaları nelerdir?

Çemen otu nedir araştırması yapan kişiler, çemen otunun faydalarını da merak ediyor. Çemen otu faydaları saymakla bitmez.

Çemen otu, erkeklerde testosteron seviyesini arttırmakla birlikte, kadınlarda anne sütü üretimini de artırıyor. Sindirim sistemini ve kolesterol düzeylerini kontrol ederken, kan basıncının stabil kalmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca Çemen otunun başka faydaları da var. 

Çemen Otu Nedir (2)

Çemen otunun faydalarından bazılarını sizler için derledik.

  • Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir: Sökülmeyen balgamdan, bitmeyen öksürükten ve boğaz ağrılarından kurtarır.
  • Hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur: Hazımsızlık gibi sorunları önlemek için sindirim sistemini düzenli bir şekilde çalıştırır.
  • Şişkinlik ve gaz problemlerinin kısa sürede giderilmesine yardımcı olur: Bağırsak veya mide gazı, şişkinlik gibi sorunları da çözmeye yardımcı olur.
  • Kolesterolü dengeler: Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Kan şekeri üzerinde olumlu bir etkiye sahip: Kan şekeri düzeyini kontrol altında tuttuğu biliniyor.
  • Östrojen hormonu üzerinde de olumlu etkileri bulunur: Östrojen hormonunun salgılanmasına yardımcı olarak göğüslerin büyümesine yardımcı oluyor.
  • Menopoz dönemindeki kadınlara yardımcı olur: Bu etkisi, menopoz döneminde olan kadınların zorluklarını hafifletiyor ve bu dönemi daha huzurlu geçirmelerine yardımcı oluyor.
  • Süt artırıcı özelliği bulunduğu da söylenenler arasında: Emzirme dönemindeki kadınların süt üretmelerini artırdığı söyleniyor.

Çemen otu nasıl kullanılır?

Çemen otunun faydalarını öğrendikten sonra çemen otunun nasıl kullanıldığını inceleyelim. Çemen otunun tohumları kurutulup öğütüldükten sonra toz olarak kullanılabilir. Çemen otu, kahvaltılıklarda, pastırmalarda ve soslarda da kullanılır. Bitkinin öğütülen tohumları çorbalara, turşulara ve et yemeklerine eklenebilir.

Çemen Otu Nedir (4)

Çemen otunun yapraklı kısmı, aynı ıspanak gibi temizlendikten sonra pişirilebilir. Kekremsi ve acımtırak bir tadı olduğu söylenir.

Bunların yanında Çemen otunun özü çıkarılarak elde edilen Çemen otu yağını saçlarınıza sürebilirsiniz. Çemen otu yağı, saçlarınızı canlandırır, saç tellerini kalınlaştırır. Kafa dersini besleyerek saç dökülmesine engel olan Çemen otu yağı saç köklerinin besler. Saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır.

Çemen otu yağını, saçlarınıza masaj yaparak kullanabilirsiniz. İki bardak kaynamış suya birkaç damla damlatın ve ardından şampuanladıktan sonra hafifçe masaj yaparak bir kaç dakika bekletin ve durulayın.

Çemen Otu Nedir (1)

Son olarak, göğüs büyütme etkisinden yararlanmak için çemen otu tohumu kullanabilirsiniz. Tohumu öğütüp çemen otu yağıyla karıştırabilir ve beş dakika boyunca göğüs bölgenize masaj yaparak macun kıvamına gelen karışımı uygulayabilirsiniz.

Ardından ılık suyla cildinizi güzelce temizlemeyi ihmal etmeyin. Bu işlemi haftada en fazla iki kez yapmanızı tavsiye ederiz.

Çemen Otundan Çay Yapımı

Aktarlarda karşımıza çıkan Çemen otu çayı olarak bilinen çay, yine bitkinin tohumlarından elde ediliyor. Bu çayı evde kendiniz yapmak isterseniz iki farklı şekilde yapabilirsiniz. 

1.       Soğuk suyla demlemeyi tercih ederseniz; bir tatlı kaşığı çemen otu tohumunu 500 mililitre suyun içine koyun. Üç ila dört saat bekletip süzerek içebilirsiniz.

2.       Bu çayı daha hızlı yapmak isterseniz, bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı çemen otu tohumu ekleyin. On ila yirmi dakika demlendirebilirsiniz. Bu çayı günde iki fincandan fazla içmemeniz gerektiğini belirtmemiz gerekir.

Çemen otunun zararları var mı?

Çemen otunun veya tohumunun bilinen kesin bir zararlı etkisi veya yan etkisi bulunmuyor. Bununla birlikte, her şeyde olduğu gibi çemen otunu kullanırken aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Çünkü aksi takdirde faydalarını saydığımız birçok özelliği size zarar verebilir.

Oluşabilecek yan etkileri arasında bünyeden bünyeye değişen ishal ve hazımsızlık rahatsızlıkları bulunabilir. Çemen otu iştahı azalttığı için kilo vermek isteyen kişilere ve yeme bozukluğu olan kişilere tavsiye edilmiyor.

Çemen Otu Nedir (3)

Özellikle östrojen hormonunun salgılanmasına yardımcı olması ve kanın sulanmasını sağlaması nedeniyle onu uygun şekilde kullanmak çok önemli. Çemen otu tozu veya çemen otu yağını ameliyattan veya küçük operasyonlardan önce asla kullanmamalısınız.

Son olarak, çocukların, hamilelik dönemindeki kadınların veya kronik bir rahatsızlığı olanların doktorlarına danışmadan asla kullanmamaları önerilir. Doktorlarınızın tavsiyelerine uymanız konusunda uyarıda bulunmakta fayda var.

Sık Sorulan Sorular

Çemen otu nedir, çemen otu faydaları, zararları ve çemen otu kullanım alanlarını detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi sıra geldi sık sorulan sorulara. Çemen otuyla ilgili sık sorulan sorulara da birlikte göz atalım.

Çemen Otu ne işe yarar?

Çemen otu erkeklerde testosteron seviyesini, kadınlarda da anne sütü üretimini artırır. Sindirim sistemini, kolesterol düzeylerini ve kan basıncını kontrol eder. 

Çemen Otu zararlı mı?

Çemen otunun veya tohumunun bilinen kesin bir zararlı etkisi veya yan etkisi yok. Fakat, her şeyde olduğu gibi çemen otunu kullanırken de aşırıya kaçmamak gerekiyor.

Çemen otu kapsülü nedir?

Çemen otu kapsülü, çemen otunun kendisinden üretilmiş olan kapsüllerdir. Gıda yoluyla alınamayan durumlarda, Çemen otu kapsülünü alabilirsiniz.

Çemen otu yağı nedir?

Yine çemen otu yağı, çemen otunun kendisinden yani tohum ve bitkiden üretilmiş bir yağdır. Çeşitli amaçlar için kullanılabilir, bilinen faydaları arasında saçları canlandırması, göğüsleri dolgunlaştırması gibi faydaları bulunur.

Editör: Esra Editor