Mesleğe giriş yapmak isteyen pek çok genç ve orta yaşlı vatandaş, bekçi maaşları ne kadar sorusunun cevabını sık sık aramakta.

2024 yılının üçüncü ayı da geride kalırken, enflasyon ve fiyat dalgalanmalarının ardından bekçi maaşları merak ediliyor. Bekçi maaşlarının alım gücü, maaşların yıl içinde arttırılıp arttırılmayacağı soruları da aynı şekilde ilgi çekiyor.

Peki an itibariyle bekçi maaşları ne kadar? Bekçi maaşları eğitim veya rütbeye göre değişim gösteriyor mu? Tüm bu soruların cevabını yazımızda derledik.

Bekçilik nedir? | Bekçi maaşları neye göre belirleniyor?

Bekçi maaşları ne kadar oldu sorusunun yanıtını vermeden önce, bekçilik nedir sorusunu yanıtlayalım.

Yetmişli yılların, Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmezlerinden olan bekçiler, uzun bir süre hayatımızdan çıkmıştı. Nitekim İçişleri Bakanlığı 1995 yılında bekçi alımını durdurmuş, mevcut bekçileri de zaman içinde başka birimlere kaydırarak bekçilik görevini sonlandırmıştı.

2016 yılı sonrası asayişin artması kapsamında Nisan 2017'de bekçi biriminin geri dönmesi kararını alındı. Bakanlık, bu kapsamda 22 yıl sonra ilk kez bekçi alımı gerçekleştirdi. Ve ilk aşamada 9.433 bekçi istihdam edildi.

Bekçi Maaşları 3

Not: 2024 yılı itibariyle sayısı 31.000 bandına kadar gelen bekçiler, son yedi yılda özellikle hırsızlık olaylarının azalmasına büyük katkı sağladılar.

İçişleri Bakanı’nın aktardığı rakamlara göre bekçiler toplam 18.300 hırsızlık olayına müdahalede bulundu. 2.831 kayıp çocuğu ailelerine teslim etti ve 18 yaş üstü kayıp 7.556 vatandaşın bulunmasını sağladı.

Günümüzde birçok genç vatandaş bekçi olmak istiyor ve bu nedenle bekçi maaşları ne kadar merak ediyor. Ama merak edilen başka bir konu daha var, bekçi nasıl olunur? İşte cevabı…

Bekçi nasıl olunur? Bekçi olma şartları neler?

Bakanlık tarafından açılacak bekçi alım ilanlarına başvuracak adaylarda belli temel özellikler aranmaktadır. Bu özellikler şu şekilde:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Lise veya dengi bir okul mezunu olmak.
  • Bekçilik başvurusunun yapıldığı tarihte 18 yaşını doldurmuş olmak.
  • 31 yaşını geçmemiş olmak
  • En az 1.67 boyunda ve 18-26 arası vücut kütle endeksine sahip olmak.
  • Askerlik hizmetini tamamlamış ya da tecil ettirmiş olmak.
  • Başvuru yapılan il sınırları içinde 1 yıl veya daha fazla süreden beri ikamet ediyor olmak.
  • Herhangi bir siyasi partiye ya da bir siyasi partinin yan kuruluşuna üye olmamak.
  • Sağlık sebebi dışında herhangi bir sebebe bağlı olarak polislik mesleğinden çıkarılmamış olmak.
  • Silah taşıma ve silahlı görev yapmaya hukuken bir engele sahip olmamak.
  • Kamu haklarından mahrum olmamak.
  • Yüz kızartıcı herhangi bir suçtan mahkûm olmamak.
  • Güvenlik ve arşiv araştırmasını başarıyla geçmek.

Bekçi Maaşları (1)

Bu şartları sağlayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bekçilik ilanına başvuru gerçekleştirebilir. 

Başvuru için istenen belgeler şunlar:

  • T.C. kimlik kartı ve fotokopisi.
  • Diploma aslı ve fotokopisi.
  • Dört tane biyometrik fotoğraf.
  • Sınav ücretinin yatırıldığını ispatlayan dekont.
  • Askerliğin bitiğini ifade eden belge.

Başvurunun ardından fiziksel, sözlü ve yazılı olmak üzere üç ayrı sınavdan geçen bekçi adayları, sınavlarının olumlu sonuçlanmasının ardından Polis Akademisi tarafından eğitime alınıyor.

Resmi ismiyle Çarşı ve Mahalle Bekçileri veya Mıntıka Bekçileri, 90 gün süren bu eğitim süreci boyunca temel hukuk, demokrasi ve insan hakları, devletin idari yapısı gibi dersler alıyor.

Sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim de bu dersler arasında.

Trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik gibi konular da derslere dahil.

Bekçi Maaşları 4

Bu eğitimlerin amacı, işi bizzat insanla iletişim olan bekçilerin herhangi bir sıkıntı yaşamaması, yeri geldiğinde toplu olaylara müdahale edebilmesi, aynı zamanda devlet adabını da öğrenebilmesi.

90 günlük eğitim ardından mesleğe resmen geçiş yapan bekçiler, atandıkları görev yerlerinde görevlerine başlıyor.

Peki, gelelim asıl konumuza, 2024 bekçi maaşları ne kadar oldu, detaylar yazının devamında…

Bekçi Maaşları Ne Kadar | 2024 Bekçi Maaşları

İçişleri Bakanlığı bünyesinde ve memur statüsünde yer alan bekçi maaşları tıpkı diğer memuriyetlerde olduğu gibi enflasyona göre belirleniyor.

Not: Bu kapsamda bekçi maaşları 2024 Ocak ayında %49.25 oranında zamlandı.

Bekçi maaşları bahsettiğimiz üzere eğitim durumuna göre değişkenlik gösteriyor, dolayısıyla ilkokul mezunu, lise mezunu ve üniversite mezunu farklı oranlarda maaşlar alıyorlar.

En düşük bekçi maaşı ilkokul mezunlarına ait, onu lise ve üniversite takip ediyor. 2024 Bekçi Maaşları incelendiğinde,

  • En düşük bekçi maaşının 32.000 TL seviyesine kadar yükseldiğini görüyoruz. İlkokul mezunu bekçiler de bu tabandan maaş almakta.
  • Lise mezunu bekçiler en düşük 32.860 TL almakta, üniversite mezunu bekçiler ise 33.400 TL - 41.300 TL seviyesinde değişen bir maaşa sahip.

Bekçi Maaşları 5

Maaşlar kıdem seviyesine göre değişiklik gösteriyor mu?

Bizzat kadroya alınmış veya uzun süredir görev yapan bekçilerin daha yüksek maaşlar aldığını görüyoruz. Bu nedenle ortalama bekçi maaşları alt sınırın 6.000 TL yukarısına, 38.000 TL seviyesine kadar ulaşmış vaziyette.

  • En yüksek bekçi maaşı an itibariyle 52.000 TL.
  • Kadrolu bekçi maaşları ise 35.000 TL - 38.000 TL seviyesinde olduğunu görüyoruz.

Evli bekçiler ne kadar maaş alıyor?

Bekçi maaşları evlilik durumuna göre de değişiklik gösteriyor; bakanlık, evli bekçilere belli bir yardım payı tanıyor -ancak bu pay, ciddi bir oranı karşılamıyor. Buna göre evli bekçi maaşı şu şekildedir:

  • Evli bekçi maaşları 34.000 TL seviyesinde.

Bekçi maaşları bölgeden bölgeye değişiyor mu?

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görev yapmakta olan bekçiler de tıpkı evli bekçiler gibi ciddi bir oranda olmasa dahi daha yüksek bir taban maaşa sahipler.

Bu bölgelerdeki maaş oranları da zaman içinde kıdem derecesine göre değişiklik gösteriyor.

  • Güneydoğu ve Doğu’da bekçi maaşları taban olarak 32.860 TL - 34.000 TL seviyesinde.

Sıkça Sorulan Sorular

Bekçi ne kadar maaş alıyor?

Bekçi maaşları en düşük 32.000 TL seviyesinde, en yüksek ise 52.000 TL seviyesinde. Mesleğe yeni giriş yapan bekçiler tabana yakın bir maaş alırken, üniversite mezunu, kadrolu ve kıdemli bir bekçi yüksek meblağlar kazanabiliyor.

Bekçi kaç gün çalışır?

Bekçiler haftada en az 40 saat çalışmaktalar, işe başlangıç saati ise güneşin batışı ve doğuşuna göre, kış ve yaz mevsimlerinde ayrı olarak belirleniyor.

Bekçiler yıllık 30 gün izin hakkına sahipler.

Bekçi devlet memuru mu?

Evet, bekçiler İçişleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedirler ve maaşları da memur maaşlarına göre belirlenmektedir.

Gece bekçisi silah taşır mı?

Son düzenlemelerin ardından bekçilere silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanımlı çakı, el feneri, düdük taşıma hakkı sunulmuştur. Ancak buna rağmen bekçiler her yere silah ile girememektedir. Silahlarını polisler kadar geniş bir skalada kullanamamaktadır.

Bekçiler, cezaevleri ve tutukevleri ile her türlü ıslah, infaz kurumları veya bunların eklentilerine, nezarethanelere, akıl hastanelerine, hastanelerin psikiyatri bölümlerine silahla girme iznine sahip değil.

Barut, bomba, dinamit, gaz, benzin gibi yanıcı veya patlayıcı maddelerin yapıldığı veya muhafaza edildiği yerlere de ancak şarjörsüz silahla girilebiliyor. Sanık sıfatıyla mahkemeye çıkan bir bekçi, mahkemede bekçi üniformasını kullanamıyor.

Bekçiler ayrıca toplantı ve gösterilerde, sendikalarda, derneklerde, toplantı ve kongrelerde, her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan işyerlerinde de silah taşıma iznine sahip değil.