Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Kangırlı köyünde meydana gelen acı olayda, henüz 15 yaşında olan Şerafettin Başarır, çalıştığı işyerinde geçirdiği kaza sonrasında yaşamını yitirdi. Genç işçinin vücudunun büyük bölümünde oluşan ciddi yanıklar nedeniyle yaklaşık 10 gündür hastanede yoğun bakımda tedavi gördüğü, ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadığı bildirildi.
YILIN BAŞINDAN BU YANA 24 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, Şerafettin, 2025 yılı içinde iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 24. çocuk oldu. Kurum tarafından yapılan açıklamada, son dönemde çeşitli şehirlerde üniversite öğrencileriyle birlikte “Çocuk İşçiliği İle Mücadele” başlığı altında basın açıklamaları yapıldığı hatırlatıldı.
İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Samsun’da yapılan bu etkinliklerde çocuk işçiliğine karşı tepkiler dile getirildi. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da aynı tema sıkça vurgulandı; “Çocuktan işçi olmaz” sloganları atıldı ve yaşamını yitiren çocuk işçilerin fotoğrafları taşındı. Ancak İSİG Meclisi, yaşananların bu mücadelenin yeterli olmadığını gösterdiğini belirtti.
Mayıs ayının sadece ilk üç gününde, sanayi sektöründe çalışan iki çocuk daha hayatını kaybetti. Bunlardan biri 1 Mayıs günü Antep’te ölen 15 yaşındaki Suriyeli işçi Ali, diğeri ise Çanakkale’de yaşanan bu trajik olayın kurbanı Şerafettin oldu.
“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞI MÜCADELE DAHA DA GÜÇLENMELİ”
İSİG Meclisi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu taleplerde bulundu:
- “Çocuk işçilik yasaklanmalı, mesleki öğrenim çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olmalıdır.
- Eğitim her kademede parasız olmalı, müfredat bilimin ışığında ve yaşam ile bağı kuran bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.
- Yaşam alanlarımız uyuşturucu ve çeteleşmeden temizlenmeli, çocukların gelişimine uygun bir hale (spor, sanat, kültürel etkinlikler vb.) getirilmelidir.”
HER ALANDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE DUR DENMELİ
İSİG Meclisi ve çocuk hakları savunucuları, çocukların çalışmak zorunda bırakıldığı koşullara karşı daha kapsamlı bir mücadele çağrısında bulunuyor. Çocukların, çalışmak yerine eğitim, sanat, spor ve oyunla dolu bir yaşam sürmeleri gerektiği vurgulanıyor.