AMED TIMES - Karnıyarık, Türk mutfağının sevilen bir yemeği olup yapılan araştırmalar, kökenlerinin Selçuklu dönemine kadar uzandığını göstermektedir. Rivayete göre, bu yemeğin ilk olarak patlıcanı çok seven bir Selçuklu Emiri için yapıldığı düşünülmektedir. Bu tarihsel bağlam, Karnıyarık'ın Türk mutfağındaki yerinin köklü ve zengin bir geçmişe sahip olduğunu vurgular.

Karnıyarık, Türk mutfağına ait geleneksel ve lezzetli bir yemektir. İşte klasik bir karnıyarık tarifi:

Malzemeler:

  • 6 adet patlıcan
  • 300 gram kıyma (tercihen dana veya koyun kıyması)
  • 2 adet büyük boy domates
  • 4 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • İsot
  • 1 paket beştürlü
  • Zeytinyağı veya sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Patlıcanların saplarını kesip uzunlamasına ikiye bölün. Tuzlu suda bir süre bekletin ki acısı çıksın. Daha sonra iyice yıkayıp kağıt havluyla kurulayın.
  2. Kuruladığınız patlıcanları kızgın yağda kızartın. Kızartırken fazla yağını alması için kağıt havlu serili bir tabağa alın.
  3. Soğanları yemeklik doğrayın. Yeşil biberleri de ufak ufak doğrayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Sarımsakları ezin.
  4. Bir tavaya yağ ekleyin ve doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  5. Soğanlar kavrulduktan sonra içine kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu çekip rengi dönene kadar kavurun.
  6. Kavrulan kıymaya yeşil biberleri ve sarımsakları ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun.
  7. Ardından doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  8. Salça, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kırmızı pul biberi de ekleyin. Karışımı birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.
  9. Kızarttığınız patlıcanların içine kıymalı harçtan koyun. Fırın veya tencereyle pişirilebilir. Üzerine birazcık maydanoz serpip servis yapabilirsiniz.  

Not: Biber ve patates sevenler iri şekilde kıyma harcıyla birleştirip kullanabilir.

Kaynak: AMED TIMES