Kentteki yüksek dağlardan toplanan çeşitli otların taze sütle buluşmasıyla üretilen Van otlu peynir, özellikle kışlık hazırlıkların vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.

Tunceli’deki HES projesi, yaban hayatı ve tarihi zenginlikleri tehdit ediyor Tunceli’deki HES projesi, yaban hayatı ve tarihi zenginlikleri tehdit ediyor

Yaz aylarında özenle hazırlanan peynirler, Haziran ayından itibaren toprak altında yaklaşık 6 ay bekletilerek olgunlaşıyor ve “küp peyniri” olarak kış aylarında tüketilmek üzere piyasaya sunuluyor.

Kalitesine göre 300 ila 400 TL arasında değişen fiyatlarla satılan yüksek kaliteli otlu peynir, geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

“Dinlenmiş eski peynir daha lezzetli olur”

Esnaf Tarık Ayan, salamura peyniri sezonunun bittiğini ve küp peynir sezonunun başladığını ifade etti. İlkbahar aylarında üretilen peynirlerin küp halinde toprağa gömüldüğünü ve havaların soğumaya başladığı bu dönemde çıkarıldığını belirten Ayan, “Otlu peynir, Van'ın Özalp, Çatak ve Gürpınar taraflarından geliyor. İlkbahar aylarında üretiliyor, biraz dinlendikten sonra toprağa gömülüyor. Bu mevsimde de toprak altında çıkarılıyor. Eski dinlenmiş peynir, her zaman taze peynire göre daha lezzetli olur. 4 çeşit ot kullanılıyor; dağ kekiği, sirmo, mendi ve heliz otlarıdır. Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz, otlu peyniri tadan bir daha tadıyor” dedi.

Kaynak: İHA