Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Türkiye’de halkın ‘iki oy hakkı’ndan asla vazgeçmeyeceğini savunarak, olağan koşullarda parlamenter sisteme dönüşün artık mümkün olmadığını söyledi.
Uçum, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı “Demokrasi Hukuku Notları” başlıklı yazısında, seçim sistemi ve demokratik meşruiyet üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Genel ve eşit oy hakkını demokrasinin temel ilkesi olarak tanımlayan Uçum, bazı kesimlerin "özel oy" veya "hiyerarşik oy" taleplerini demokrasiye aykırı olarak niteledi.
“DEMOKRASİYİ TASFİYE ÇABASI”
Bazı kişilerin genel ve eşit oy ilkesini sorgulamasını, “demokrasiyi tasfiye çabası” olarak değerlendiren Uçum, iki dereceli seçim sistemlerinin halk iradesini dolaylı hale getirdiğini savundu. Türkiye'nin hem meclisi hem de yürütmeyi halkın doğrudan seçmesi nedeniyle demokratik meşruiyet açısından güçlü bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.
“Halk demokratik rutin içinde iki oy gücünden asla vazgeçmeyeceği için olağan koşullarda parlamenter sisteme dönüş imkanı da kalmamıştır,” diyen Uçum, bu tartışmayı sürdüren siyasi aktörleri de “siyasi aldatma” yapmakla eleştirdi.
YARGININ ROLÜNE VURGU
Seçim süreçlerinde yargının rolünü de vurgulayan Uçum, seçim hukukunun baştan sona yargı güvencesi altında olması gerektiğini belirtti. Seçim yargısının hem süreci yönetmesi hem de olası ihlalleri denetlemesi gerektiğini ifade eden Uçum, bu durumun seçim sonuçlarının meşruiyeti açısından kritik olduğunun altını çizdi.
✔️PAZAR YAZISI
— Mehmet Uçum (@mehmetucum) May 11, 2025
Tüm Annelerimizin günü kutlu olsun.
DEMOKRASİ HUKUKU NOTLARI (5)
Demokrasi Hukukunun İlkeleri!
Demokrasi hukukunun temel ilkelerine giriş yaparak tartışmayı sürdürüyoruz.
1-) Genel ve eşit oy hakkı demokrasi hukukunun hem temeli hem de taban ilkesidir.…