Bingöl'de katıldığı bir etkinlikte, deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu Fayı'na dikkat çekti. Görür, "Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayı'nın eli kulağında" ifadelerini kullandı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Bingöl'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl" konulu programda konuşan Görür, depremlerin levha sınırlarındaki hareket sonucu oluştuğunu belirtti. "Faylar stresle dolar. Levhalar hareket ettikçe, her yıl 1-2 santimetre hareket ettikçe, stres bu fayların içerisine dolar ve deprem üretir. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı da zamanı gelince deprem üretir. Bunu asla engelleyemezsiniz" dedi.
YEDİSU FAYI'NIN STRESİ DOLDU
Yedisu Fayı hakkında da önemli bir açıklama yapan Görür, bu fayın 250 yılda bir kırıldığını ve şu anda stresinin dolduğunu söyledi. "1939 yılında Erzincan depremi oldu, o zaman Yedisu Fayı kırılmadı. En son 1784 yılında kırıldı. Şu anda 250 yıl geçti, fay stresi doldu. Yedisu Fayı'nın kırılma ihtimali yüksek, ancak zamanını kimse bilemez" diyen Görür, deprem riskine karşı Bingöl'ün depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
GEÇTİĞİMİZ AY YEDİSU'DA 4,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMUŞTU
Bingöl’ün Yedisu ilçesinde geçtiğimiz ay 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Neyse ki can ve mal kaybı yaşanmazken, uzmanlar Yedisu Fayı'nın güçlü bir deprem üretme potansiyeline dikkat çekmişti. Bu uyarılar, bölgede yapılacak olan önlemleri ve hazırlıkları daha da önemli hale getiriyor.
Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamaları, Yedisu Fayı'nın kırılma riskine karşı bölgedeki depreme karşı hazırlıklı olma gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.