Dünyanın en eski iş kollarından birisi hiç şüphesiz ki adalet. Adalet, günümüzde de hem bir ideal olarak hem de bir para kapısı olarak çekiciliğini koruyor. Bu yüzden pek çok kişi avukatlığa veya hakimliğe yöneliyor, avukat maaşları veya hakim maaşları da büyük bir merak içinde araştırılıyor.

En son karar mercii olarak adalet sisteminde büyük bir role sahip olan hakimler, gerçekten de bir adalet bekçisi olarak tanımlayabileceğimiz insanlar arasındalar. Hiçbir şekilde hukuktan, kuraldan ve yasadan sapmadan karar vermek durumunda olan hakimler, adil bir yargılama için büyük önem taşımaktadırlar.

Günün sonunda uzun saatler boyunca adalet için ter döken bu çalışanlarımız dolgun bir maaş da almaktalar. Biz de bu yazımızda hakim maaşları 2024 yılı itibariyle ne kadar oldu sorusuna yanıt vereceğiz. İyi okumalar!

Hakimler Ne Kadar Maaş Alır?

Hakim maaşları hakkında sabit bir rakamdan bahsedemeyiz, nitekim devlet bünyesindeki pek çok iş alanında olduğu gibi hakim maaşı da belli faktörlere göre değişkenlik gösteriyor.

Örneğin kıdemli bir hakim ile işe yeni başlayan bir hakimin alacağı maaşlar daha farklı olacaktır. Bunun yanı sıra ağır ceza hakimi maaşı, idari hakim maaşı gibi farklı hakimlik kolları arasında da değişkenlik var.

Hakim Maaşları (6)

Bu yüzden hakim maaşları ne kadar sorusunun birden farklı cevabı vardır. Biz de yazımızda bu farklı cevapları derleyeceğiz. Detaylar geliyor...

Hakim Maaşları 2024 Ne Kadar Oldu?

2024 yılının ilk günlerinde tüm memur maaşları enflasyon oranında zamlandı. Bu da tüm memurların %49.50 oranında bir zam alması demek.

Bu durum 2024 hakim maaşı üstünde de etkili oldu elbette. Diğer tüm devlet görevlileri gibi hakimlerin de maaşları belirtilen oranda artış gösterdi.

Şimdi gelelim hangi hakimlerin ne kadar maaş aldığı sorusunun cevabına...

Ağır Ceza Hakimi Maaşı

Ağır ceza hakimleri, en şiddetli suçların yargılamasında bilfiil görev alan hakimlerdir. Bu hakimler cinayet, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlamaların yargılamasında yer alır.

Ağır ceza hakimleri göreve ya kura ile atanırlar, ya da Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından re'sen atamaları gerçekleştirilir.  

  • Ağır ceza hakimlerinin maaşı kıdeme göre değişir. Ortalama olarak 70.000 TL ile 90.000 TL arasında değişkenlik gösterir.

Hakim Maaşları (2)

İdari Hakim Maaşı

İdari hakim bir nevi devlet içindeki denetim mekanizmasıdır diyebiliriz. İdari yargı bizzat devlet içindeki uyuşmazlıkları veya devlet-vatandaş ihtilaflarını çözer. İdari hakimler de idari yargının karar merciidir.

İdari hakimlik için hukuk fakültesi mezunu olmak yeterlidir, fakat dört yıllık İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları da idari hakimlik sınavına girebilirler.

  • İdari hakim maaşları da kıdeme göre farklılık gösterir. Ortalama olarak 75.000 TL ile 80.000 TL arasında değişkenlik gösterir.

Hakim Maaşları (3)

Stajyer Hakim Maaşı

Stajyer hakim, hakimlik maaşını kazanan hakim adaylarının mesleğe hazırlanırken yaptıkları görev olarak kısaca tanımlanabilir.

Hakimlerin staj süreleri adli yargı için farklı, idari yargı için farklıdır. Adli yargıda görev alacak hakimler altı ay staj yaparlar, idari yargıda görev alacak hakimlerse yedi ay.

  • Stajyer hakim maaşı genellikle 40.000 TL civarındadır.

Hakim Maaşları (4)

Emekli Hakim Maaşı

Emekli hakimler tahmin edebileceğiniz üzere meslek hayatını tamamlamış hakimlerdir. Bu hakimlerin tecrübelerinden zaman zaman faydalanılır ancak kendileri devlet görevinde değillerdir.

  • Emekli hakim maaşı, hakimlerin aktif hizmette oldukları süreye ve kıdemlerine bağlı olarak değişir. Sabit tutar ise 51.000 TL olarak belirlenmiştir.

Yeni Başlayan Hakim Maaşı

Stajyer hakim statüsünden çıkan ve artık göreve başlayan hakimler, ilk aşamada en düşük kıdem üstünden maaş alacaklar ve daha yüksek maaş için bir süre bekleyeceklerdir.

  • Yeni hakim maaşı, bu hakimler sıfır kıdem ile görev aldıkları için maaşları ortalama 40.000 TL seviyesinden başlamaktadır. 

Hakim Maaşları (5)

Hakim Katip Maaşları

Zabıt olarak da bildiğimiz hakim katipleri, mahkemede olup biten her şeyi, hakimin, avukatın ve sanığın ağzından çıkan her kelimeyi bilfiil kaybetmekle görevli olan memurlardır.

Zabıtların oynadığı rol oldukça önemlidir. Bunun en büyük sebebi, hakimlerin olası bir temyiz sürecinde mahkemede olup bitenleri incelemek istediğinde kayıtlara ulaşabilecek olmasıdır.

  • Hakim katipleri, adli personel olarak çalışırlar. Maaşları genellikle 35.000 TL-42.000 TL arasında değişmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Hakim maaşlarından söz ettik ve farklı görevlerde bulunan hakimlerin ne kadar maaş aldığını belirttik. Şimdi gelelim en çok sorduğunuz sorulara.

Hakim Ne İş Yapar?

Hakimler en kısa tanımıyla adalet sisteminin karar merciidir. Savcıların hazırladığı iddianameler doğrultusunda yargılama yapan hakimler, kararlarını da yasa çerçevesinde verirler.

Günün sonunda hakimlerin vatandaşlar arasındaki ihtilafları çözmek olsun, devlet-vatandaş arasındaki yanlışlıkları gidermek olsun, ağır suç işlemiş sanıkların yargılanması olsun, tüm olayları çözüme kavuşturma görevi vardır.

Hakim Nasıl Olunur?

Hakim olmak için ilk olarak lise eğitimi sonrası Hukuk Fakültesi'ne giriş yapmalısınız. Beş seneye yükseltilen hukuk eğitimini başarıyla tamamlayıp diplomanızı almalısınız.

Sonrasında adresiniz Hakimlik Sınavı. 35 yaşını doldurmamış tüm Hukuk Fakültesi mezunları için Hakimlik Sınavına girme şansı bulunmaktadır.

Bu sınavı başarıyla atlatan hakimler, 6 veya 7 aylık stajlarını tamamlarlar ve sonrasında görevlerine başlarlar.