AMED TIMES - Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, bölgeden sağlanan çoğunluğu Hitit, Asur, Roma, Bizans, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı'ya ait eserlerin yanı sıra Neolitik çağa ait eserleri de barındırmaktadır. Toplamda 10.000'in üzerinde arkeolojik ve etnografik eser bulunmaktadır. Müze, 1934'te açılmış olup, 1986'da modern bir binaya taşınmıştır. Sergilenen eserler arasında Bizans lahitleri, Roma heykelleri, Asur stelleri, Grek, Roma ve Bizans sikkeleri gibi önemli öğeler bulunmaktadır. Ayrıca, etnografik eserler özellikle Diyarbakır yöresindeki Türk kültürüne ışık tutacak zenginliktedir, bu koleksiyonun içinde ahşap mimari parçalar, sedef kakmalı mobilyalar, halılar, kumaşlar ve gümüş aksesuarlar bulunmaktadır.
- Müze kompleksinde bulunan valilik kabul makamı
Kaynak:Vikipedi
- Müzede ahşap kapılar, kapı tokmakları, demir malzemeler gibi mimari parçalar, sedef kakmalı sandıklar, fildişi ve sedef işlemeli komodinler, sandalyeler ve sehpalar gibi mobilyalar bulunmaktadır.
Kaynak: Amed Tımes
- İslami ilimler, edebiyat, tarih gibi çeşitli konularda yazılmış eserler bulunmaktadır.
Kaynak:Vikipedi
- Müze 1934 yılında açılmıştır ve 1986 yılına kadar faaliyetlerini Sincariye Medresesi'nde sürdürmüştür. Daha sonra modern bir binaya taşınmıştır.
Kaynak: diyarbakır müze müdürlüğü
- Müzede sergilenen önemli eserler arasında Bizans lahitleri, Roma heykelleri, çivi yazılı Asur stelleri, Urartu çanak çömlekleri, Grek, Roma ve Bizans sikkeleri bulunmaktadır.
Kaynak: Amed Tımes
- Neolitik çağ, Hurri-Mitanni, Asur, Grek, Roma, Part, Sâsânî, Bizans, Emevî, Abbâsî, İnaloğlu, Nisanoğlu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı uygarlıkları bulunmaktadır.
Kaynak: Tripadvisor
- İslami eserlerin büyük kısmını etnografik eşyalar oluşturur. Bu koleksiyon, özellikle Diyarbakır yöresindeki Türk kültürüne ve günlük yaşama ışık tutmaktadır.
Kaynak: Diyarbakır Kent ve Tanıtım Portalı