Tunceli Belediyesi’ne kayyım atandığı gün hakkında gözaltı kararı çıkarılan Eşbaşkan Birsen Orhan, yaşananları sosyal medya hesabından duyurdu. Orhan, “Sözlerim bir halkın hakikatidir” diyerek Emniyet’te ifade verdi.

22 Kasım’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Tunceli Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından Orhan hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Aynı gün evine gitmek isteyen Orhan, polisler tarafından Sanat Sokağı’nda durduruldu. Duruma tepki gösteren çevredekiler, polisin gözaltı girişimine karşı protesto düzenledi. Seyit Rıza Meydanı’nda kayyım kararını protesto eden yurttaşlar da Sanat Sokağı’na gelerek desteğini sürdürdü. Tepkiler sonucunda Orhan serbest bırakıldı.

"Kolumda ve bacağımda yaralanmalar oldu"

Birsen Orhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, polis müdahalesi sırasında yaralandığını belirterek şunları söyledi:

“Belediyemize kayyım atandığı ilk anda gözaltı girişimi oldu, halkın kararlı duruşuyla buna izin verilmedi. Kolumda ve bacağımda yaralanmalar meydana geldi. Olayı kaydeden arkadaşlarımıza müdahale edilip telefonları kırıldı. Daha gün ışımadan ev ev beni aradılar. Oysa adresim belliydi, halkın arasındaydım. Evden çıkarken kuşatıldım. Halkın tepkisi ve vekillerin müdahalesiyle ifadem ertesi sabah alınmak üzere kararlaştırıldı.”

Kürtçe derslerde talep zirve yaptı: Milli Eğitim Bakan’ı ne dedi? Kürtçe derslerde talep zirve yaptı: Milli Eğitim Bakan’ı ne dedi?

Orhan, hakkında hazırlanan dosyayı “uyduruk” olarak nitelendirerek, “Hukuksuzluklara maruz kalıyorum. Bu hukuksuzlukları olağanlaştırmayacağım. Yargı keyfi tutumlara dur demeli” ifadelerini kullandı.

Kayyım kararı

İçişleri Bakanlığı, Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü görevden alarak yerlerine kayyım atadı. Görevden alma gerekçesi olarak her iki başkanın PKK üyeliği suçlamasıyla ceza almış olmaları gösterildi. Konak’ın yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Sarıgül’ün yerine ise Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen kayyım olarak atandı.

Kaynak: Gazete Duvar