Son yılların en yankı uyandıran filmlerinden Furiosa: A Mad Max Saga kısa süre önce vizyona girdi. 2015 yılında çıkan ve çok sevilen Mad Max Fury Road filminin devamı konumundaki Furiosa, bilim kurgu türüne olan ilgiyi bir kez daha arttıracak gibi duruyor. Hatta şimdiden en iyi bilim kurgu filmleri listeleri bir kez daha gündemde.
Hayatımıza ilk olarak 1900'lerin başında giren bilim kurgu türü, ilk olarak kitaplarla bir gelecek tasviri yaratmak olarak ortaya çıktı. Sinema geliştikçe bilim kurgu kitapları yerini daha çok bilim kurgu filmlerine bıraktı. Amerika Birleşik Devletleri ve SSCB arasındaki uzay yarışının sona erdiği 1970'lerin Star Wars gibi efsane bir seriyle noktalanması da bilim kurgunun zirvedeki yerini tam anlamıyla sağlamlaştırdı.
Furiosa'yı izlemeden önce en iyi bilim kurgu filmleri konusunda araştırma yapanlar için bizler de bir listeyle karşınızdayız. Her türden ve her yıldan filmlerle karşılaşacağınız listemizi beğenmenizi umarız.
İşte en iyi bilim kurgu filmleri listesi…
Blade Runner (Ridley Scott, 1982)
Bilim kurgunun temel sorularından olan "insan-robot ilişkileri" konusu hiç Blade Runner'da olduğu kadar gerçekçi bir şekilde ele alınmamıştı. 2019 yılında geçen film, Harrison Ford'un canlandırdığı bir robot avcısını ele alırken, robotların da duygu, düşünce ve vicdan sahibi olup olamayacağı sorularını da oldukça çarpıcı bir şekilde sunuyor.
Film, 2017 yılında çıkan Blade Runner 2049 isimli bir devam filmine de sahip.
Ready Player One (Steven Spielberg, 2018)
Ernest Cline'in 2011 yılında yazdığı ve çok beğenilen romandan uyarlanan film, 2045 yılında geçiyor. Dünya yaşanılmaz bir hale gelmiştir ve insanlar artık OASIS (yani vaha!) ismi verilen bir sanal gerçeklik dünyasının içinde yaşamaktadır.
Bu dünyanın içinde yaşayan insanların da tek amacı beş yıl önce vefat eden kurucunun mirasını alabilmek, bunun için de düzenlenen yarışmayı kazanabilmektir. 1980'ler nostaljisi ile bilim kurgu klasiklerini bir araya getiren, belli derecede kapitalizm eleştirisi de yapan bir film.
Dune (Denis Villeneuve, 2021)
Frank Herbert'ın kült bilim kurgu serisi Dune nihayet bir kez daha sinemaya uyarlandı. Geçmişte efsane yönetmen David Lynch'in yaptığı uyarlama büyük bir hayal kırıklığıydı, fakat Denis Villeneuve karşımıza mükemmel bir iş çıkarmış vaziyette.
Robotların, yapay zekanın ve bilgisayarların olmadığı bir gelecekte geçen Dune, rakip aileler Harkonnen ve Atreides aileleri arasındaki büyük rekabeti anlatıyor esasen. Bilim kurgu bu seride sadece bir araç, seri aslında tam bir politik drama diyebiliriz. Hem de en iyisinden. Film ise işin bilim kurgu boyutuna odaklanıyor.
WALL-E (Andrew Stanton, 2009)
1990'ların sonu, 2000'lerin başında doğan ve animasyonların içinde büyüyen gençler için bazı animasyonların yeri ayrıdır. Ancak biri var ki, hiçbiri onun kadar duygulandırmamıştı: WALL-E. 2700'lü yıllarda geçen filmde dünya terkedilmiştir ve insanlar Axiom isimli bir gemide yaşamaktadır.
Ancak dünyada bir çöp robotu kapatılmamıştır ve yüzyıllardır dünyayı temizlemektedir. Film, bu robotun kazara çıktığı yolculuğu ve bir robot olarak duygulara kavuşmasını anlatıyor ve sonuyla hepimizi gözyaşlarına boğuyor.
Solaris (Andrey Tarkovski, 1972)
Polonyalı bilim kurgu yazarı Stanislaw Lem'in kitabından uyarlanan Solaris, doğu sinema sahnesinden çıkan en iyi bilim kurgu filmlerinden biri. Üstelik yönetmen koltuğunda da bir diğer efsane, yani Andrey Tarkovski yer alıyor!
Solaris bizlere çoğu bilim kurgu filminde olduğu gibi mekanikleşen bir dünyada duygu faktörünü göstermeyi amaçlıyor. Bir uzay deneyinde yaşanan varoluşsal krizleri bizlere aktaran Solaris, en iyi bilim kurgu filmleri iMDB listelerinde sık sık yer alıyor.
Matrix (Wachowski Kardeşler, 1999)
Bilim kurgu en iyi filmler arasında pek çok güçlü adaya imza attı... ancak bu filmlerin hiçbiri Matrix kadar kült olmadı desek yeridir. Çıktığı yıl hem kendine has atmosferiyle hem ele aldığı felsefik problemlerle, hem de bilim kurgu alanında devrim yaratıyor olmasıyla rekorlar kıran Matrix, halen üstüne çalışmalar yapılan bir film.
Konusu ise basit: Neo isimli bir hacker'ın kendisiyle aynı işi yapanlarla tesadüfen bir araya gelişini, ardından da aslında bir simülasyonda yaşadığını öğrenmesini anlatıyor.
Interstellar (Christopher Nolan, 2014)
Son 10 yılın en iyi bilim kurgu filmleri sorusunu herhangi bir sinemasevere sorun, alacağınız cevaplar arasında Interstellar ya ilk sırada ya da ikinci sırada olacaktır.
Zamanın göreliliği kavramını tema edinen film, insanın zamanın altında ezilişini, kaybedilenleri ve kazanılanları bizlere etkileyici bir şekilde anlatıyor. Film aslında bizlere biraz da "bilmek mi sevmek mi" sorusunu da sorduruyor.
Gravity (Alfonso Cuaron, 2013)
Çıkış yılları nedeniyle Interstellar'ın biraz gerisinde kalan Gravity, söz konusu en iyi uzay bilim kurgu filmleri olduğunda Interstellar'a göre hiç de geride sayılmaz.
Bir uzay görevi esnasında gemileri arızalanan ve kendilerini uzay boşluğunda bulan iki astronotun gemilerine dönme çabasını anlatan film, bir gerilim filmi olarak da anılabilir aslında çünkü her sahnede tüylerimiz diken diken oluyor.
Everything Everywhere All at Once ( Daniel Kwan ve Daniel Scheinert, 2022)
2023 Oscar ödül töreninde neredeyse tüm kategorilerde şov yapan Everything Everywhere All at Once, aldığı tüm ödülleri sonuna kadar hak eden bir film. Neden mi? Çünkü bugüne kadar ya çizgi filmlerde ya da kısıtlı bir şekilde gördüğümüz paralel evren konsepti karşımıza ilk kez bu kadar detaylı olarak çıkıyor.
Üstelik başrollerde de ne bilim adamları ne astronotlar var. Başrolde sadece çamaşırhane işleten sorunlu bir çift ve basit hayat problemleri yer alıyor. 2023 en iyi bilim kurgu filmleri anlamında bu film sayesinde tarihe geçen bir yıl oldu denebilir.
Back To The Future (Robert Zemeckis, 1986)
Kült filmlerden devam edelim, hem de en kültlerinden biriyle. Geleceğe Dönüş, tahmin edersiniz ki bir zaman yolculuğu hikayesi. Arkadaşının aracı olan DeLorean ile kazara kendisini 2015 yılında bulan Marty McFly, burada hem geleceğin dünyasını tanıyor hem de geçmişe dönmenin yollarını arıyor.
Sonradan devam filmleri de çekilen seri halen ilk günkü kadar seviliyor, halen en iyi bilim kurgu filmleri listesi yapıldığında yukarılarda yer alıyor.
Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977)
Efsane bilim kurgu yönetmeni Steven Spielberg'in ilk filmlerinden olan Close Encounters of the Third Kind, dönemin popüler teması olan uzaylı teması üstünden ilerliyor.
Ancak bu filmi özel kılan iş, uzaylıların işgal veya istila için değil, aksine sadece filmin isminde de geçtiği gibi "yakınlaşma" için gelmeleri. Spielberg'i dünya sahnesine tanıtan film, en iyi yabancı bilim kurgu filmleri arasında.
Eternal Sunshine Of Spotless Mind (Michael Gondry, 2006)
En iyi fantastik bilim kurgu filmleri listesi yapılsa ilk sırayı ya alacak, ya oynayacak bir filmde sıra. Fantastik, çünkü esasen beyin yıkama ve anıların içinde dolaşma konularını ele alıyor. Biraz doğu mistisizmine kayan bir konu yani.
Fakat bu filmde bilim kurgu sadece konseptin içine yerleştirilmiş vaziyette. Asıl konu, ilişkileri yolunda gitmeyen bir çiftin alabilecekleri kararlar ve bu kararların yaratabileceği pişmanlıklar.
2001 A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1969)
Sene 2024 en iyi bilim kurgu filmleri listesinde halen 2001 A Space Odyssey yer alıyor. Hem de 1960'larda çıkmış olmasına rağmen! Hem de görsel efektlerin sıfıra yakın olmasına rağmen! İşte bu, Stanley Kubrick'in ustalığını bizlere tam olarak anlatan bir film.
Bir uzay görevini anlatan film, ilk olarak maymunlardan başlıyor, sonrasında kısa bir gelişimin ardından bizleri göklere çıkartıyor. Bilim kurgu filmleri en iyi dönemine 2001 A Space Odyssey sonrasında başladı bile diyebiliriz.
The End Of Evangelion (Hideaki Anno, 1997)
Listemizin ikinci ve son animasyon filmi The End Of Evangelion. 1990'ların ikonik animesi Neon Genesis Evangelion'un finali konumundaki film, anime izlenmeden önce izlenmemeli. Böyle bir handikaba rağmen filmin listemizde yer alma sebebi, muhtemelen Dune sonrası felsefe ve sosyoloji problemleriyle karşımıza en ciddi şekilde çıkan film olması.
Ancak daha fazla bilgi için ilk olarak animeyi izlemeli, Shinji Ikari karakteriyle ve kendine has depresyonuyla yüz yüze gelmelisiniz.
Mad Max Fury Road (George Miller, 2015)
Listemizi ilk satırlarda ele aldığımız Furiosa'nın öncülüyle bitirelim. Felakete sürüklenen bir gelecekte geçen ve devletlerin yerlerini kabilelerin aldığı filmde konumuz, hiçbir kabileye bağlı kalmak istemeyen Max ve Furiosa isimli iki kişiyi ele alıyor.
Sürekli düşman kabilelerden kaçan bu ikili, bizlere hem özgürlüğü öğretiyor, hem de Furiosa'nın çabalarıyla feminist bir film olarak da öne çıkıyor. Film, Mad Max serisinin dördüncü filmidir.