Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Beyrut'ta gerçekleştirdiği ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölümüne neden olan saldırılarla ilgili endişelerini dile getirdi. Lavrov, siyasi hesaplaşmalar için terörist yollara ve kan akıtmaya başvurulmaması gerektiğini belirterek, "Bir saldırıya karşılık olarak nükleer silah kullanabiliriz" dedi.

Bu açıklamaların ardından, nükleer silahlar hakkında çeşitli sorular gündeme geldi. Nükleer silah nedir? Kullanıldığında ne gibi sonuçlar doğurur? Nükleer silahların tehlikeleri nelerdir? Dünyada bir nükleer savaş çıkarsa sonuçları ne olur? Türkiye'nin nükleer silah kapasitesi var mı? gibi merak edilen konular üzerinde tüm merak edilenler soruların cevabını sizler için derledik.

Amedtımes Nükleet

Nükleer silah kullanılırsa ne olur?

Oluşan ateş topunun etkileri, bombanın gücüne ve hava koşullarına bağlıdır. Ateş topunun içindeki ve yakınındaki her şey buharlaşır ya da erir. Ateş topunun yakınında bulunan insanlarda ciddi yanıklar oluşur. Patlama ile oluşan ısı dalgası, geniş bir alanda yangınların oluşmasına sebep olur.

Sosyal medyada discord tepkisi: Ünlü isimler iddiaların odağında Sosyal medyada discord tepkisi: Ünlü isimler iddiaların odağında

Nükleer silah tehlikesi nedir?

Nükleer tehditler; nükleer malzemelerin (uranyum, plütonyum vb.) parçalanması (fisyon) veya iki atomun birleşmesi (füsyon) halinde açığa çıkan enerjiden yararlanılarak gerçekleştirilen; yıkıcı basınç dalgasının, öldürücü radyasyonun ve yüksek ısının açığa çıktığı durumları ifade eder.

Bir nükleer silah ne kadar etkili?

Stratejik bombardıman uçağı ile atılacak olan nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların nispi etkilerini bir Birleşmiş Milletler çalışması aşağıdaki gibi değerlendirmiştir:  Bir megatonluk bir nükleer bomba 300 km²'lik bir alan içinde korunmasız halkın yüzde doksanını öldürebilir.

Dünyada nükleer savaş çıkarsa ne olur?

Milyarlarca insanın ölümü ve endüstriyel altyapının yok edilmesi, şüphelenilen küresel ısınma hızını düşürebilir. İnsanların sebep olduğu çevresel tehdit azalacaktır. Radyoaktif serpinti toprak ve suların kirlenmesine sebep olacaktır. Bu durum insan yaşamının kalitesini önemli oranda düşürecektir.

Türkiye nükleer silaha sahip mi?

NATO'da nükleer silaha sahip ülkeler ABD, Birleşik Krallık ve Fransa'dır; ancak nükleer paylaşıma sadece ABD silah sağlamaktadır. Kasım 2009 itibarıyla Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve Türkiye ABD'nin nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Nükleer silah kimin elinde?

Bunlardan beşi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca "nükleer silahlı devlet" olarak kabul edilmektedir. Nükleer silah edinme sırası şu şekildedir: ABD, Rusya (Sovyetler Birliği'nin halefi), Birleşik Krallık, Fransa, Çin. Dünyanın nükleer silaha sahip devletleri.

Nükleer savaşta nasıl hayatta kalınır?

Hiçbir şart altında oluşan ateş topuna bakılmamalıdır. Açık bir günde, çok uzak mesafeden bile bu olay geçici körlüğe sebep olabilmektedir. Bu sinyaller alındığında derhal bir sığınağa girilmelidir. Eğer sığınak bulunamamışsa, bir çıkıntıya sığınılmalı ve yüz üstü yatılarak cilt mümkün olduğunda korunmalıdır.

Nükleer bombası etki alanı kaç km?

Gerek Lance roketleri, gerek pilotsuz uçaklar yerden 10 km. yüksekte radarla patlatılacaktır. Atom bombası 5 mil çapındaki bir alanda canlı ve cansız herşeyi yokeder ve 1 mil çapındaki bir alanda öldürücü radyoaktivite bırakır.

Nükleer silahı kim icat etti?

Julius Robert Oppenheimer (22 Nisan 1904 - 18 Şubat 1967), Amerikalı teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.

Nükleer füze durdurulabilir mi?

Nükleer başlıklı kıtalararası balistik bir füzeyi patlamadan önce durdurmak teorik olarak mümkün ancak biraz zor. Nükleer başlık taşıyan bir füzeyi patlamadan önce durdurmak teorik olarak mümkündür ancak başarı şansı oldukça düşüktür. Özellikle birden fazlası ateşlendiğinde imkansız denebilir.

Kaynak: Haber Merkezi