AMED TIMES - Diyarbakır, Türkiye'nin güneydoğusunda zengin bir kültürel mirasa sahip olan bir şehirdir. Ancak bu miras sadece tarih ve mimari eserlerle sınırlı değil; aynı zamanda yöresel yemeklerle de yaşar. Diyarbakırlılar için yemek, sadece bir beslenme aracı değil, aynı zamanda bir yaşam tarzıdır. Diyarbakır deyince akla ilk gelen yemeklerden olan meftune yemeği, hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin favorisi haline gelmiştir.

Meftune'nin malzemeleri

400 gram kuzu kuşbaşı

4 adet patlıcan

4 adet sivri biber

4 adet domates

4 diş sarımsak

1.5 yemek kaşığı karışık salça

Yarım çay bardağı sumak

3 çay bardağı su

1 yemek kaşığı tereyağı

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Meftune nasıl yapılır?

Patlıcanları alacalı soyup, iri iri doğrayın. Ardından tuzlu suda bekletin.

Kuzu kuşbaşını tencereye alın, üzerine sıvı yağ ekleyip kavurun.

Küp doğranmış domatesleri ve doğranmış sivri biberleri ekleyerek kavurmaya devam edin.

Sarımsakları ezin ve tencereye ilave edin. Birkaç dakika daha kavurun.

Suyunu salan patlıcanları yıkayıp süzün ve tencereye ekleyin.

Salçayı ekleyip karıştırın. Üzerine suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın.

Patlıcanlar yumuşayıp suyunu çekince tereyağını ekleyin.

Son olarak sumak ve tuzu ekleyip karıştırın. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.

Sıcak olarak servis yapın ve yanında pilav ile afiyetle tüketin.

Kaynak: AMED TIMES