Diyarbakır

Diyarbakır'da ün salan leziz yemek: Duvaklı pilav

Diyarbakır'da ün salan leziz yemek: Duvaklı pilav
Abone Ol

AMED TIMES - Diyarbakır Duvaklı Pilav, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan geleneksel bir pilav çeşididir. Diyarbakır yöresine özgü olan bu pilav, özel bir pişirme tekniği ve sunum ile dikkat çeker. 

Duvaklı pilavın malzemesi

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı su

Sıvı yağ, tereyağı ve tuz

300-400 gram kadar dana kıyma

2-3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

1 baş soğan

Birkaç dal ince kıyılmış maydanoz

1 avuç kabukları soyulmuş iç badem

Tuz, karabiber, yenibahar

Duvaklı pilavın yapılışı

Pirinci sıcak tuzlu suda bekletin ve sonra bol suyla yıkayıp suyunu süzün.

Bir pilav tenceresinde bir miktar sıvı yağ ve iki yemek kaşığı tereyağını eritin.

Eriyen yağda pirinci güzelce kavurun.

Ardından sıcak su ilave ederek önce yüksek ateşte fokurdamaya başlayınca en kısık ateşte suyunu çekip üzeri göz göz olana dek pişirin ve üzerine temiz bir bez örtüp demlenmeye bırakın.

Kıymayı bir tavada sıvı yağ ile kavurun.

Kıyma kavrulduktan sonra doğranmış soğanları ve kabukları soyulmuş iç bademleri ekleyip kavurmaya devam edin.

Kıyma suyunu çekince en son tuzunu, karabiberini, yenibaharı ve kıyılmış maydanozu ekleyip altını kapatın.

Servis için bir kabın içine önce kıymalı karışımı, ardından da pilavı koyup ters çevirerek servis edin. İsteğe göre tart kalıbı ya da yayvan bir tencere kullanabilirsiniz.