Diyarbakır’da Demokratik Kurumlar Platformu tarafından “Demokratik Toplumda Emek Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çand Amed Kongre Merkezi’nde yapılan etkinliğe siyasi parti temsilcileri ile çeşitli sivil toplum kuruluşları katıldı.
“Halkların kültürü bastırıldı”
Çalıştayın açılış konuşmasını Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay yaptı. Özbay, Ortadoğu halklarının tarih boyunca yalnızca çatışma değil, aynı zamanda bir arada yaşama ve tamamlanma kültürünü de taşıdığını belirtti. Ancak bu kültürün, iktidar yapıları ve tekçi ideolojilerin müdahalesiyle bastırıldığını ve yok edildiğini ifade etti.
“Eşit ve ortak yaşam talebi”
Demokratik toplumun önemine değinen Özbay, demokratik ve barışçıl bir toplum modelinin halkları yok olmaktan kurtaracak bir güce sahip olduğunu vurguladı. Toplumlar arası ilişkilerde tanıma ve eşitlik anlayışının geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Özbay, “Bu nedenle Kürt meselesinin çözümü yalnızca Kürt halkının özgürleşmesi anlamına gelmemekte; aynı zamanda Türkiye'nin demokratikleşmesi, Ortadoğu halklarının tarihsel dostluğunun onarılması ve insanlık için adil bir gelecek inşasının anahtarı haline gelmektedir” dedi.
DEM Parti: “Demokratik toplum barışsız olmaz”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ da çalıştayda bir konuşma yaptı. Bölgenin tarihsel bir süreçten geçtiğini ve bu sürecin halklar açısından umut vaat ettiğini söyleyen Akdağ, bu dönemin demokrasi ve kazanım süreci olduğunu ifade etti.
Akdağ, “Demokratik toplum barışsız gerçekleştirilemez. Toplumun bir kısmına baskı uygulanıyorsa, demokrasi gerçekleşmez. Demokratik toplumun inşasını konuşmak zorundayız” diyerek çalıştayın amacına işaret etti.
“İzleyici değil, inşa edici olunmalı”
Sevtap Akdağ, yapılacak tartışmaların sürecin mücadele hattını belirleyeceğini kaydederek, “Eşit ve özgür bir yaşamın izleyicisi değil, inşa edeni olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çalıştayda dört başlık ele alındı
Basına kapalı devam eden çalıştayda, şu başlıklar üzerinde tartışmalar yürütüldü:
- Emeğe dair tartışmalar
- Barışa geçiş ve kalıcı barış deneyimlerinde emeğin rolü ve dönüşümü
- Kadın emeği ve yoksulluğu
- Emek sömürüsünün dezavantajlı gruplara yansıması (Göçmenler, mevsimlik işçiler, çocuk işçiler ve engelliler)