Türk mutfağında çok çeşitli güveçler vardır. Güveç pilavı, etli ve sebzeli güveçler, karides gibi deniz ürünlerinden oluşan güveçler ve yine güveç içinde pişirilen pitiler vardır. Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde özellikle güveç yemekleri yaygındır. Bir de Diyarbakır güveci var...

Bütün bu güveç yemeklerine ek olarak Diyarbakır Güveci de oldukça popüler ve lezzetli güveçlerden biridir. Yazımızda sizler için Diyarbakır güveci nasıl yapılır, Diyarbakır güveci püf noktaları nelerdir bahsederken Diyarbakır usulü güvecin yapılışının tarifini de ekleyeceğiz.

İşte Diyarbakır Güveci tarifi…

Diyarbakır Usulü Güveç 

Diyarbakır usulü güvecin lezzetli olmasının en önemli faktörü Diyarbakır güvecinin çömlekte yapılıyor olması. Diyarbakır usulü çömlekte güvecin malzemelerini ve yapılışını sizler için derledik.

Diyarbakır Güveci (4)

Diyarbakır usulü çömlekte güveç malzemeleri:

  • 300 g kuşbaşı dana eti
  • 2 adet patlıcan
  • 4 adet domates
  • 3 adet yeşil biber
  • 4 yemek kaşığı margarin
  • 4 yemek kaşığı salça (1 kaşık biber salçası)
  • 5 diş sarımsak
  • Maraş biberi (kırmızı pul biber)
  • Tuz

Tüm Püf Noktalarıyla Diyarbakır Güveci

Diyarbakır usulü çömlekte güveç yapılışı:

  • İlk olarak güvecin içine iki kaşık margarini ekleyelim ve eritelim.
  • Biberleri, sarımsakları, domatesleri ve patlıcanları doğrayalım.
  • Doğradığımız patlıcanları, domatesleri, sarımsakları ve yeşil biberleri daha önceden doğranmış kuşbaşı et ile birlikte sırasıyla çömleğin içine ekleyelim.
  • Her şeyin üzerine dört yemek kaşığı salçamızı (1 kaşık biber salçası) ve iki kaşık margarinimizi ekleyelim.
  • Güvecin kapağını kapatarak önceden ısıtılmış 220 derecelik fırına yerleştirelim.
  • Hali hazırda pişmekte olan güvece 30 dakika sonra pul biberi ve tuzu ekleyelim ve iyice karıştıralım. Bunun üzerine bir yarım saat daha pişirelim.
  • Güveci ara ara karıştıralım.
  • Toplamda 1 saat pişirdikten sonra güvecin kapağını açıp yağına düşene kadar daha 20 dakika daha pişirelim.
  • Ardından Diyarbakır usulü çömlekte güvecimiz hazır.
  • Afiyet olsun!

Diyarbakır Usulü Güvecin Püf Noktaları

Diyarbakır usulü güvecin lezzetini artırabilirsiniz. Diyarbakır usulü güvecin püf noktalarından biri fırında dinlendirilmesinden geçer. Güveç piştikten sonra fırında bir saat kadar dinlendirilebilir. Fırındaki güvecin daha sulu ve lezzetli olmasını sağlayan bu işlemdir ve önemli püf noktalarından biridir.

diyarbakır-güveci

Bir diğer püf noktası ise çömlek veya güveç kullanmaktır. Diyarbakır usulü güvecin orjinalinde zaten çömlekte veya güveçte yapılması vardır. Ancak bu yemek, tencere veya tepside yapılabilir. Diyarbakır usulü dememizin en önemli sebebi de çömlek veya güveç dediğimiz topraktan yapılmış ısıya dayanıklı kaplarda pişmesidir. Güvece lezzetini veren de bu usuldür.

Çömlek (Güveç) Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Çömlek olarak da bilinen toprak güveç, özel killi topraktan yemek pişirme kabı olarak yapılır. Evlerde pek çok mutfak rafında bulunan toprak güveç içinde beyaz ve kırmızı et, sebzeler, bakliyat, deniz pilavı, çorbalar ve kek bile pişirilebilir. 

Güveçte pişirilen yemekler daha uzun süre pişirilir ve aşırı ısı olmadan pişer.  Bu nedenle de düşük ısıda pişirilen yemekler çok daha lezzetli olur diyebiliriz. Bununla birlikte, güveç içindeki yemek daha yavaş piştiği için zaman tasarrufundan dolayı özellikle çalışan kesim tarafından çok fazla tercih edilmiyor.

Diyarbakır Güveci (3)

Diyarbakır'da yabancı uykuruklu iki grup arasında silahlı kavga Diyarbakır'da yabancı uykuruklu iki grup arasında silahlı kavga

Toprak çömlekler pişirilecek yemek türüne göre farklı şekillerdedir. Önemli hususlardan biri güvecin iç kaplamasının kurşun içermemesidir. Güveci ilk defa kullanmadan önce kuru sünger veya bezle silmek de çok önemlidir.

Daha sonra, güvecin fırın içine girmesine uygun olacak şekilde üzerine yağ sürülmeli ve o şekilde fırına sürülmelidir. Güveç, boş halde ısıtılmalı ve  fırın içinde kullanıma hazır hale getirilmelidir. 

Ocak üzerinde kullanmak istediğiniz güveçleri kendi kapakları veya uygun bir tencere kapağı ile kullanabilirsiniz. Fırındaki kullanımı içinse alüminyum folyo ile güveç ağzını kapatarak fırında kullanabilirsiniz. Sizler sevdiklerinize, gerek lezzeti için gerekse de nostalji yaşamak için rafta kalmış güveç kaplarını ve tencerelerini tezgahlara çıkararak onlara farklı deneyimler yaşatabilirsiniz.

Editör: Esra Editor