Diyarbakır, Asurlar, Urartular, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Bu sebeple Dicle'de gezilecek yerler sıklıkla araştırılıyor.

Diyarbakır'ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçelerinden biri olan Dicle, tarihi dokusu ile öne çıkıyor. Diyarbakır Dicle'nin görülmesi gereken pek çok yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. İlçe, Diyarbakır'dan 90 km uzakta ve bölgenin tarihi geçmişini barındırıyor.

Binlerce Yıllık Tarihi Semt: Dicle

1515 yılı itibarı ile Dicle ilçesinin tarihi hakkında bilgi edinmeye başladık. Bu tarihte bölge beyler tarafından yönetiliyordu. 1951 yılında ilçenin adı Eğil'den Dicle olarak değiştirilmiş ek olarak, da bölgenin ilk bilinen adının Piran olduğu söylenen arasındadır.

Bölgenin dağları ve ormanlık alanları da onu öne çıkararak çevreliyor. Bölgede yoğun meşe ağları da bulunuyor. İlçe, yakındaki diğer yerleşimlerden daha yeşil ve çok sayıda gezilecek yere sahip.

Dicle'de Gezilecek Yerler (8)

Peki Dicle’de gezilecek yerler nereler? Yazımızda sizler için Dicle’de gezilecek yerleri derledik: Bu gezilecek yerlerin içerisinde Pir Mansur Türbesi, Kral Kızı Barajı, Yukarı Camii ve Kral Kızı Taşı gibi yerler bulunuyor.

Dicle'de Gezilecek Yerler 

Daha öncede bahsettiğimiz üzere Diyarbakır birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürel zenginlik hem geleneklere yansımış hem de somut miraslar bırakmıştır Diyarbakır’a. Bu miraslardan olan Dicle’de bulunan ve mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yerlerden bazılarını sizler için listeledik.

1.      Pir Mansur Türbesi

Dicle'de Gezilecek Yerler (3)

Dere köyünün yakınında bulunan bu türbe, çok sayıda insanın ziyaret ederek ibadet ettiği bir yerdir. Pir Mansur'un yaşadığı dönemde yapılmıştır bu 700'lü yıllara dayanır. Abbasi kökenli Pir Mansur'un o yıllarda sadece bu ilçede yaşadığı söyleniyor.

2.      Kral Kızı Barajı

Kral kızı barajının ilçe merkezi ile arasında altı kilometre vardır. Baraj, Dicle nehrine bağlanan maden çayının üzerinde inşa edildiğinden, her yıl çok sayıda turist çekiyor.

Dicle'de Gezilecek Yerler (7)

Baraj, elektrik üretmek için 1985 yılında inşa edilmiş ve 1997 yılında açılmıştır. Çevresindeki ağaçlar muhteşem bir manzaraya tanıklı etmenizi sağlarken aynı zamanda barajın içinde  birçok balık türü de yaşamaktadır.

Diyarbakır’da karşıya geçmek isteyen bisikletliye otomobil çarptı Diyarbakır’da karşıya geçmek isteyen bisikletliye otomobil çarptı

3.      Yukarı Camii

Yukarı Camii de Dicle'de gezilecek ve görülecek yerlerden biridir. İlçenin en eski camisi olarak kabul edilen bu yapı 1925 yılında inşa edilmiştir. Yukarı Camii aynı zamanda Şeyh Sait İsyanı'nın başladığı yer olarak kabul edilir.

4.      Kral Kızı Taşı

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde bulunan Kralı Kızı Taşı, son zamanlarda çok sayıda insan tarafından ziyaret ediliyor. Ayrıca Diyarbakır karayolu üzerinde bulunan Kral Kızı Taşı, ilçenin merkezine 8 km uzaklıktadır. Bir kayalık üzerinde inşa edilen bu yapı uzaktan bakıldığında bir ev gibi görünür.

İçeri girildiğinde şaşırtıcı bir manzara ile karşılaşılır. Kayalıkların aşağısında bulunan mezar, zamanla çürümüş olan bir kilise kalıntılarının olduğunu gösteriyor. Yapı hakkında net bilgiler elde etmek zor olsa da, bazı kaynaklar, bölgeyi yöneten kralın bir kızı olduğunu söylüyor.

Dicle'de Gezilecek Yerler (6)

Kralın kızının hikayesi ise bir çobana aşık olması ile başlıyor. Bu olayı duyduğunda kral, çobanın kendi kızıyla aşk yaşadığını kabul etmez ve çobanın öldürülmesini ister. Kızını da cezalandırmak için hemen bir ev inşa eder ve onu bu evde hapseder. Kapıya da iki muhafızı diker. Bir gün, yapının yanında iki tane güvercin çıkar. Muhafızlar oraya girdiğinde kıza ulaşamazlar.

Kral Kızı Taşı'nın etrafında bulunan hazine küpleri, bugüne kadar dünyada hiç görülmemiş bir büyüklüğe sahiptir. Söz konusu yapının bir duvarına işlenmiş olan figür, gün dönerken, yani güneş batarken yalnızca bu zaman dilimi boyunca görülebilir. Bu özel görüntü sadece bir dakika kadar kalır ve ardından kaybolur.

Diyarbakır Dicle'de Ne Yenir: Yöresel Lezzetler

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde merak edilen ve mutlaka görülmesi gereken tarihi açıdan zengin yerleri bir önceki başlığımızda sizlerle paylaştık. Peki bu görsel zenginliklerden sonra Dicle’de ne yenir?

Diyarbakır Dicle’de yer alan ve meşhur olan iki çeşit yöresel lezzet bulunur. Bu yöresel lezzetler; Ayvalı kavurma ve Serbizer’dir.

Ayvalı Kavurma

Dicle'de Gezilecek Yerler (1)

Ayvalı Kavurma Dicle’ye özel bir meşhur yöresel lezzettir. Gitmeden de lezzetin tadına bakabilmeniz için sizlere kısa bir tarif hazırladık.

Malzemeler:

  • 1 kg kemiksiz kuşbaşı et (koyun)
  • 2 adet orta boy ayva
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • Tuz

Yapılışı:

Etler yıkanmadan sac kavurma tavasına yerleştirilir ve suyu çekilinceye kadar pişirilir. Kabukları soyulmadan ayvalar iri küpler halinde doğranıp etin içine konur. Ardından tuz eklenir ve sık sık karıştırılır. Et yağ içermiyorsa iki yemek kaşığı yağ eklenebilir.  İnce ekmek üzerine yerleştirilir ve servis edilir.

Serbizer 

Dicle'de Gezilecek Yerler (2)

Başlangıçta Serbizer ismi size değişik gelebilir. Fakat, serbizer yemeğini aslında mercimekli bulgur çorbası olarak tarif edebiliriz.

Malzemeler:

  • 1- 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2- 1 su bardağı döğme (aşurelik buğday)
  • 3- 1 su bardağı nohut
  • 4- 1 ad büyük boy kuru soğan
  • 5- 2 çay kaşığı tuz, pul biber
  • 6- 2 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 7- 8 su bardağı et yada tavuk suyu

Üzeri için ;

  • 25 gr tereyağı
  • 4 çay kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı pulbiber

Yapılışı:

Döğme ve nohudu bir gece önceden iyice yıkayın ve ayrı kaplarda bol suyla ıslamaya bırakın. Ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz mercimeği büyükçe bir tencereye koyun. ıslanmış nohut ve döğmeyi üzerine ekleyin. 8 su bardağı et veya tavuk suyu da ekledikten sonra, bakliyatlar yumuşayıncaya kadar orta ısılı ateşte pişirin. 

Soğanı ince doğrayıp kaynayan çorbaya ekleyin. Kişniş, tuz, ve pulbiberi döverek toz haline getirin.Çorbayı 15-20 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Küçük bir tavada yağı kızdırın. Daha sonra nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine koyun ve sıcak olacak şekilde servis yapın.

Ne Alınır? Dicle'den Alabileceğiniz Hediyelik Eşyalar ve Gıda Ürünleri

Diyarbakır’ın Dicle ilçesindeki gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri sizlerle paylaştık. Buna ek olarak, Dicle’de ne yenir sorusuna iki meşhur yöresel yemekten bahsetti ve hatta bu meşhur yöresel yemeklerin tariflerini de denemeniz için derledik.

Dicle'de Gezilecek Yerler (5)

Peki Dicle’ye gittiğinizde anı veya hediyelik olarak ne eşya alabilirsiniz?

Her şehrin kendine özgü eşyaları veya anı olarak alabileceğiniz ufak tefek hediyelik eşyaları bulunur. Dicle ilçesinden de alabileceğiniz birkaç hediyelik eşyayı paylaşalım;

  • Bakır Ürünler,
  • Hasır Bilezikler,
  • İpek Şal,
  • Çanak-Çömlek,
  • Kişniş Gerdanlık,

Bu hediyeler eşyalar arasında seçebileceğiniz alternatiflerdendir.