Diyarbakır Barosu ve bazı hukuk örgütleri, Diyarbakır, Elazığ ve Erzincan'daki 16 cezaevinde yaptıkları incelemelerin ardından hak ihlalleri raporu hazırladı. Raporda, hasta mahpuslara tedaviye erişim hakkının engellenmesi, ilaçların değiştirilmesi, çıplak arama dayatmaları, Kürtçe dilinin yasaklanması ve kötü muamele gibi ihlallerin sistematik bir şekilde uygulandığı belirtildi.

Diyarbakır Barosu Hapishane Komisyonu Sekreteri Ahmet Güler, Diyarbakır Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılmasını talep etti. Raporda, hastane sevklerinde çift kelepçe uygulaması, mahpusların ailelerinden uzak cezaevlerine sevk edilmesi, ve infaz koruma memurlarının kötü muamelesine maruz kalan mahpusların disiplin cezalarıyla cezalandırılması gibi çarpıcı ihlaller de yer aldı.

Güler, cezaevlerindeki kötü koşullara dikkat çekerken, özellikle ağır hasta mahpusların sağlık ihtiyaçlarının karşılanmadığını, hastanelere sevklerinin zamanında yapılmadığını ve kişisel temizliklerini yapamadıklarını ifade etti. Ayrıca, mahpuslara verilmesi gereken ilaçların yerine farklı ilaçlar verildiği ve ağır hasta mahpusların diyet listelerinin göz ardı edildiği belirtildi.

Raporda, Kürtçe kitap ve dergilerin verilmemesi, tercüman parası talep edilmesi gibi dil engellerine de dikkat çekildi. Özellikle Yeni Yaşam ve Evrensel gazetelerinin mahpuslara verilmemesi ve dışarıdan dergi alma taleplerinin reddedilmesi gibi uygulamalar da ihlaller arasında sayıldı.

Diyarbakır Barosu ve diğer örgütler, cezaevlerinde yaşanan bu hak ihlallerinin sonlandırılması ve mahpusların temel haklarının sağlanması için yetkililere çağrıda bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ