Çevre ve toplum örgütlerinden geniş çapta tepki toplayan İklim Yasası teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun gündeminden çıkarıldı. Yasanın ilk dört maddesi genel kurulda kabul edilmesine rağmen, ilerleyen maddelerle ilgili görüşmeler şimdilik ertelendi. Bu değişikliğin, yasa tasarısına yönelik gelen tepkiler nedeniyle gerçekleştiği ifade edildi.

TOPLUMUN YÜZDE 70'İNİN BİLGİSİ YOK

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, kamuoyunda büyük bir bilinç eksikliği bulunan İklim Yasası, yapılan anketlere göre toplumun yüzde 70’inin haberi olmadığı bir konu olarak öne çıkmış durumda. Yasaya, özellikle geleneksel tarımla uğraşan çiftçiler ve çevre ile tarım örgütleri ciddi tepki göstermişti. Yasa tasarısının, bu kesimlerin işlerini olumsuz etkileyebileceği ve endişe yarattığı belirtiliyor.

İKLİM YASASI'NDA KABUL EDİLEN MADDELER

İlk dört maddesi genel kuruldan geçen yasaya göre, iklim değişikliğiyle mücadele amacı güdülüyor. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum sağlanması için planlama, uygulama, gelirler, izinler ve denetimler gibi çeşitli konular ele alınıyor. Ancak, çevre ve tarım örgütleri bu düzenlemelerin etkileri konusunda endişelerini dile getirdi.

Kaynak: KARAR HABER