AMED TIMES - Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftara ne yemek yapsam sorusu herkesi düşündüren konular arasında. Bugünkü tarifimizde daha çok Diyarbakır yöresine ait olan karışık dolmayı sizlere sunacağım. Ramazan ayında iftar ve bayram sofralarını süsleyen yemeklerden biri de karışık dolmadır. Karışık dolmamızın diğer tariflerden ayıran özelliği ise sumak oluşudur. Sumak karışık dolmamıza güzel tat verip birçok kişinin vazgeçilmezi olmuştur. İşte karışık dolmamızın tarifi sizlerle…
6 adet patlıcan
9 adet dolmalık biber
4 adet kabak
100 gram asma yaprağı
100 gram lahana
10 çorba kaşığı sumak (önceden 1 kase kaynar su içinde bekletilir)
İçi için:
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
3 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı isot (Sevenler için)
1 tatlı kaşığı tuz
2 paket beş türlü köfte baharatı
1 su bardağı sıvı yağ
500 gram kuşbaşı dana eti
2 baş soğan
Yapılışı:
Öncelikle pirinci yıkayıp süzün ve bir kaba alın.
İnce doğranmış soğanı ve ince kıyılmış maydanozu pirince ekleyin.
Domates ve biber salçasını, pul biberi, tuzu ve sıvı yağı da ilave edip karıştırın.
Eğer kullanacaksanız kavrulmuş eti de bu karışıma ekleyin.
Patlıcanları ve kabakları yıkayıp uç kısımlarını kesin ve ortadan ikiye kesin.
İçlerini bir kaşık yardımıyla kazıyarak boşaltın.
Dolmalık biberlerin içlerini temizleyin.
Hazırladığınız iç harcı bu sebzelerin içlerine doldurun.
Domateslerin üst kısımlarını kesin ve içlerini oyup harç ile doldurun.
Bir tencereye dolmaları dizin. Üzerine sumak suyunu dökün.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!