Uyumak ne kadar sağlıklı? Uyumak ne kadar sağlıklı?

AMED TIMES - Yayınlanan bir araştırmaya göre, yalnızca bir öğün için vegan veya vejetaryen olmak, karaciğerleri siroz nedeniyle kalıcı olarak hasar gören yetişkinlerde zararlı amonyak düzeylerini azaltabilir.

ABD’deki Virginia Commonwealth Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Richmond VCU Tıp Merkezi'nden araştırmacılar, tıp merkezinde tedavi gören 30 etobur yetişkine 20 gram protein içeren bir burger sundu.

Araştırma için 10 kişiye domuz ve sığır etinden yapılmış bir köfte dağıtıldı, 10'una vegan et ikamesi verildi ve diğer 10 kişiye de vejetaryen fasulye burgeri servis edildi. Katılımcılara ayrıca az yağlı patates cipsi, tam tahıllı çörek ve su verildi. Hiçbir çeşniye veya sosa izin verilmedi.

Yemekten önce ve sonra kan ve idrar örnekleri alındı ve çalışma yazarları, etli burger yiyen katılımcılarda, amonyak üretimi ve hepatik ensefalopati ile ilişkili amino asitlerin, etsiz burger yiyenlere göre daha yüksek olduğunu bildirdi.

Karaciğer hasarına neden oluyor

Hepatik ensefalopati, ciddi karaciğer hasarının neden olduğu bir beyin bozukluğudur.

Vücut yiyecekleri sindirdiğinde bağırsaklardaki bakteriler amonyak üretir. Atık ürün genellikle karaciğerde işlenir, ancak ciddi şekilde hasar görmüş karaciğerler bu işlevi yerine getiremez, bu da toksik kimyasal bileşiğin beyinde birikmesine neden olur.

Araştırmacılar bağırsak bakterilerinin ve diyetin amonyak düzeylerini etkileyebileceğini belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi