Grand Kartal Otel yangınına dair bilirkişi raporu soruşturma dosyasına dahil edildi.
YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ: LPG’NİN ROLÜ
Rapora göre, yangının ana mutfakta bulunan restoran bölümündeki “show” alanındaki ızgaradan kaynaklanan bir yanma sonucu başladığı belirtilirken, o alanda bulunmaması gereken LPG’nin yangının hızla büyümesine yol açtığı ifade edildi.
LPG BESLEMESİ DEVAM EDİYORDU
Bilirkişi, LPG beslemesinin kesilmediğini ve yangının daha fazla büyümesini engellemek için vanaların kapatılması gerektiğini vurguladı. Böyle bir önlem alınmış olsaydı, can kayıplarının önlenebileceği kaydedildi.
ÖNCE ‘AYRICALIKLI MİSAFİRLERİ’ KURTARMAYA Ç
ALIŞMIŞLAR
Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, raporda, yangın sırasında bazı ‘ayrıcalıklı misafirler’in önce kurtarılmak istendiği, bu nedenle genel uyarı sistemlerinin devreye sokulmayarak izdihamın önlenmeye çalışıldığı tespitine yer verildi. Otel yöneticilerinin ve personelin, yangını herkese aynı anda duyurmak yerine belirli kişilere öncelik tanıdığı ifade edildi. Video kayıtlarının ve telefon görüşmelerinin, önceliğin yöneticilerle yakınlarına verildiğini ortaya koyduğu aktarıldı.
YANGININ BİRİNCİ DERECEDE SORUMLULARI
Bilirkişi raporunda; Otelin işletme belgesini veren ve onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ve otel sahiplerinin ve yönetim kurulu üyelerinin eksiklikleri bilerek gidermemeleri ve birden fazla sayıda ihmal sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu oldukları belirtildi.