AMED TIMES - Gaz sancısı oluşmasının birden fazla sebebi vardır. Bakteriyel ve hormonal sebepler gaz sancısı yaratabilen. Ancak gaz sancısı çoğunlukla  hatalı beslenmeden kaynaklanır. Bebeklerin sabahları ve akşamları vücutlarına masaj yapmak ve hareket etmelerini sağlamak gaz sancısını azaltıcı etkide bulunabilir. En yaygın gaz sancısı sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Alerjiler… Besin alerjileri gaz sancılarına yol açabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu gibi sağlıklı sorunları yaşayanlar kendilerine dokunduğunu bildikleri besinleri tüketmekten kesinlikle uzak durmalıdır. Bebeklerde besin alerjisi testlerinin 2 yaşına kadar yapılması önerilmez. Bu nedenle bebeğinizin gaz sancısının besin alerjisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Bu süreçte doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz.

• Beslenirken hava yutmak bebekler için gaz sancısının birincil sebepleri arasındadır. Annelerini emen bebekler sık sık hava yutabilirler. Bu da gaz sancısı yaşamalarına neden olabilir.

Üşütme... Karın ve ayak bölgesinden soğuk alma sonucu gaz sancısı oluşabilir. Bu konu bebekler için üzerinde daha da hassasiyetle durulması gereken bir konudur.

• Gaz sancısının oluşma nedenlerinden biri de asitli, şekerli ve yağlı besinleri tüketmektir. Emziren annelerin bebeklerini gaz sanıcısından korumaları için bu gibi besinlerden uzak durmaları faydalı olur

Gidermenin yollari

Bebekler beslenirken sık sık hava yutmaları için annelerin azami dikkat göstermesi önemlidir. Beslenme sonrasında gazın oluşmasını beklemek yerine potansiyel gazı hemen çıkarmak sorunu baştan önlemenin etkili bir yoludur. Daha önce de üzerinde durduğumuz gibi emziren annelerin gaz yapan besinlerden uzak durmaları bebeğin huzuru için çok önemlidir. Anneler kuru baklagil, lahana, karnabahar ve süt ürünleri gibi gaz yapıcı gıdaları fazla tüketmemelidirler. Her şeyi deneyip yine de gaz sancısının önüne geçilemediyse bebeğin sırtına ılık bez konabilir, oda sıcaklığındaki zeytin yağı ile karnına veya sırtına masaj yapılabilir

Uzm Dr Şirin Aslankılıç

Kaynak: AMED TIMES