AMED - Türkiye, akıllı şehir uygulamalarıyla kentlerin sürdürülebilirliğini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için önemli bir adım attı. Büyükşehir belediyelerinde 'Akıllı Şehir Dairesi Başkanlığı', diğer illerde ve ilçe belediyelerinde ise 'Akıllı Şehir Müdürlüğü' kurulmasını öngören yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşıyor ve 2050 yılına kadar bu oranın üçte ikiye çıkarak 6,5 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. BM, sürdürülebilir kalkınmanın, kentsel alanların inşa ve yönetim şeklini dönüştürmekle mümkün olduğunu belirterek, akıllı şehirlerin bu vizyona ulaşmada önemli bir rol oynayacağını ifade ediyor.

Akıllı şehir nedir?

Akıllı şehirler, çevreyle uyumlu fiziksel, dijital ve insan sistemlerini kullanarak insanların yaşam kalitesini artıran; modern, rekabetçi, işlevsel ve sürdürülebilir bir gelecek sunan; gelişmiş yaşam teknolojileriyle desteklenen şehirlerdir.

Akıllı şehirlerin amaçları nelerdir?

Akıllı şehirler, hızlı kentleşmenin beraberinde getirdiği sürdürülebilirlik sorunlarına çözüm sunmayı hedefliyor. Bu şehirler, daha verimli, sosyal, erişilebilir, eşitlikçi, teknolojik ve yaşanabilir bir gelecek vizyonuyla tasarlanıyor.

Akıllı şehirlerin temel özellikleri arasında ücretsiz wi-fi, akıllı altyapı, temiz enerji, akıllı binalar, güvenlik, akıllı atık toplama ve dijital uygulamalar yer alıyor.

Hangi şehirler akıllı?

Dünya genelinde Amsterdam, Barselona, Kopenhag gibi şehirler akıllı şehir uygulamalarıyla öne çıkmaktadır.

Van'da Kürtçe yazıların üstü karalandı: Belediyeden açıklama geldi Van'da Kürtçe yazıların üstü karalandı: Belediyeden açıklama geldi

Türkiye'de ise İstanbul, İzmir, Ankara gibi Büyükşehirler bu alanda yatırımlar yapıyor.

Akıllı şehirciliğin avantajları nelerdir?

Akıllı şehircilik, doğal kaynakların verimli kullanılması, çevresel ayak izinin azaltılması, etkili karar verme mekanizmaları kurulması ve kamu hizmetlerinin daha verimli sunulması gibi birçok avantaj sağlıyor.

BM’den Orman Genel Müdürlüğü'ne ödül

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için geliştirdiği yapay zeka destekli "Karar Destek Sistemi", Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından düzenlenen yarışmada 1049 proje arasında "çevre" kategorisinde ikincilik ödülü kazandı.

Kaynak: AMED TIMES