Danimarka'nın sosyal demokrat hükümeti ve İtalya'nın aşırı sağcı lideri Giorgia Meloni, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) göçmen haklarını koruyan kararlarını etkisizleştirmek amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Her iki ülke de, göç politikalarını sertleştirebilmek için AİHM'ye gönderecekleri bir mektup üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
GÖÇMEN KARŞITI POLİTİKALAR AVRUPA’DA YENİ BİR BOYUT KAZANIYOR
Danimarka ve İtalya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni “aşırı geniş yorumlanmış” bularak, sığınma hakkını kısıtlayan kararlarını etkisizleştirmeyi hedefliyor. İki hükümet, AİHM’nin, sığınmacılar ve göçmenler lehine verdiği kararların, ülkelerinin özgürce siyasi kararlar almasını engellediğini savunuyor. Ancak AİHM’nin bu kararları, yaşam hakkı ve işkence yasağı gibi temel ilkeler doğrultusunda, özellikle sınır dışı uygulamalarında göçmenleri korumayı amaçlıyor.
DANİMARKA VE İTALYA’NIN GÖÇMEN POLİTİKALARI
Danimarka, sığınma başvurularının Avrupa dışında değerlendirilmesi fikrini uzun süredir savunuyor. Ruanda'da kurulması planlanan kabul merkezi başarısız olsa da bu yöndeki ısrarını sürdürüyor. İtalya ise, göçmenleri Arnavutluk’taki gözaltı merkezlerine göndermeyi hedefliyor, ancak bu politika, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok dava sürecine yol açmış durumda.
DESTEK ARAYIŞI VE YENİ İMZALAR
Danimarka yetkilileri, bu mektubu yaymayı amaçlarken, İtalyan yetkililer Roma’nın sürece dahil olduğunu ancak nihai metni imzalayıp imzalamayacağına karar vermediğini belirtiyor. Mektubun önümüzdeki haftalarda yayımlanması ve Çekya, Hollanda, Polonya ve Finlandiya gibi ülkelerin de imzasına açılması bekleniyor. Bu ülkelerin ortak özelliği, son yıllarda aşırı sağın yükselişiyle birlikte göçmen haklarını sınırlayan yasaların hızla kabul edilmesi.