Ekonomi

SGK’dan yıpranma payı düzenlemesinde yeni kısıtlama

Sosyal Güvenlik Kurumu, fiili hizmet süresi zammına tabi mesleklerde çalışanlar için "ispat zorunluluğu" getirdi.

SGK’dan yıpranma payı düzenlemesinde yeni kısıtlama
Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yüzlerce meslek grubunu kapsayan fiili hizmet süresi zammına (yıpranma payı) yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Yeni karar doğrultusunda, yıpranma payından faydalanabilmek için çalışanların, zorlayıcı çalışma koşullarını ispat etmeleri zorunlu hale getirildi. Bu kısıtlama, belirli meslek gruplarını kapsayan 98 sayfalık bir liste ile duyuruldu.

YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Söz konusu uygulama Nisan 2025 dönemine ait hizmetlerin bildiriminden itibaren geçerli olacak. Bu tarihten sonra, fiili hizmet süresi zammına tabi olan işlerde çalışan sigortalıların, bu durumu belge ve kanıtlarla SGK’ya sunması gerekecek. İşverenler, çalışanlarının yıpranma payı hakkını kullanabilmesi için gerekli belgeleri SGK ünitesine iletmek zorunda kalacak.

YIPRANMA PAYI NEDİR?

Yıpranma payı veya fiili hizmet süresi zammı, çalışma koşullarının zorlu olduğu mesleklerde çalışanların emeklilik sürelerini kısaltmayı amaçlayan bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde, belirli bir süre çalışmış gibi sayılan ek hizmet süreleriyle, çalışanlar daha erken emekli olabiliyor. Ancak yeni düzenleme ile hangi mesleklerin bu haktan faydalanabileceği belirli şartlara bağlandı.