Diyarbakır'da 50 yıldır peynircilik yapan Şehmus İlya, bu mesleğin babasından kendisine miras kaldığını ve oğlunun da aynı geleneği sürdürdüğünü ifade etti.

Diyarbakır’da eşini öldüren zanlı aylar sonra barakada yakalandı Diyarbakır’da eşini öldüren zanlı aylar sonra barakada yakalandı

A W295260 01

İlya, geleneksel köy peynirinin fabrikasyon ürünlerle rekabet edemediğini belirterek, bu ürünlerin düşük fiyatları nedeniyle köy peynirlerinin satışının eskisi gibi olmadığını vurguladı. "Şu anda peynirin fiyatı 250 lira; bir kilo peynir almak için insanlar 4-5 kez dolaşıyor. Millet alabilsin diye 5-10 lira kâr bırakıyoruz. Biz burada kilo başı 10 lira ile çalışıyoruz. Eğer bu peynir İstanbul, İzmir ya da Bursa'da olsaydı, 250 lira yerine 400-500 lira olurdu. Fabrikasyon peynirler genellikle Konya ve Samsun'dan geliyor ve tozdan yapılıyor; içine kimyasal maddeler ekleniyor" dedi. Şehmus İlya'nın oğlu Aziz İlya ise bu mesleğin dededen babaya, babadan da kendisine aktarıldığını söyledi. Aziz, "Fabrika peynirleri ortaya çıktıktan sonra köy peyniri eskisi gibi satılmıyor. Köy peyniri ile fabrikasyon peynir arasında belirgin bir tat ve kalite farkı var. Biz köy peynirini insanlara tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

A W295260 06

Kaynak: İHA