Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Gaziantep’in Araban ilçesinde 30 bin dönüm alanda ekilen sarımsakta hasat dönemi başladı. 40 bin ton rekolte beklenen üretimde 10 bin tarım işçisi görev alıyor.
Rekolte yüzde 30 arttı
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre %30 arttığını belirtti. Sarımsak, aroması, büyüklüğü ve uzun raf ömrü nedeniyle tercih ediliyor ve ekim alanları her yıl genişliyor.
Eylül ayında ekilen sarımsaklar Mayıs ayında toplanmaya başlandı. 2 ay süren hasatta çalışan tarım işçileri günlük 1000 ile 2.500 TL arasında kazanç sağlıyor.
Çiftçi ve tüketici arasındaki fiyat farkı
Hasan Altun, "Çiftçimiz sarımsağını şu anda kalite ve boyutuna göre 55 ile 70 liradan satıyor. Ama aynı sarımsak markette maalesef 150-200 lira arasında." diyerek, aracılar nedeniyle çiftçi ile tüketici arasındaki büyük fiyat farkına dikkat çekti.
Aracıların önlenmesi gerekiyor
Başkan Altun, "Bu durumun önüne geçilmesi için çalışma yapılmalı. Çiftçilerin ürünlerinin kooperatifler aracılığıyla doğrudan satışa sunulması gerekiyor. Böyle olunca çiftçi daha çok kazanacak, vatandaş daha ucuza sarımsak alabilecek." diyerek aracıların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Altun ayrıca Araban sarımsağının toprak altında yaklaşık 9 ay kaldığını, bu sayede daha fazla mineral aldığı ve iri, lezzetli, uzun ömürlü bir ürün ortaya çıktığını ifade etti.