AMED TIMES - Çoğu kişi tek başına, savunmasız ve yardıma muhtaç halde görülen yavru kuşlara koruma duygusuyla müdahale edilebiliyor. Uzmanlar ise bunun kuşlara zarar verdiğini söylüyor.

İlkbaharın gelmesiyle kuşlar için de yeni bir dönem başladı. Canlanan doğaya ayak uyduran kuşlar, yavrulama dönemine girdi. Yaz aylarında da bu durum devam edecek. Ancak hem ebeveyn hem de yavru kuşlar için bir tehlike var: İnsanoğlunun merhameti.

İnsanlar kuşların yaşam döngülerine çok da hakim değil. Çoğu zaman koruma içgüdüsü ile kuşların düzenini bozabiliyor, öksüz kaldığını düşündükleri yavru kuşlara müdahale edebiliyorlar. İyi niyetle yapılan bu müdahaleler çoğu zaman o yavruların ebeveyninden koparılmasına ya da ölümüne neden olabiliyor.

İyilik yapayım derken zarar veriyoruz

Bu hazin sona yol açan etkenleri ve yavru kuşlara nasıl yaklaşmak gerektiğini işin uzmanları ile konuştuk. İlk olarak yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’i dinliyoruz. Bu konuda her yıl yüzlerce mesaj aldığını söylüyor Tüydeş. Deneyimlerinden bahsettikçe biz insanların duygusal davranıp nasıl doğa döngüsüne zarar verdiğimizi anlıyoruz.

“Doğada yaşanan olayları insani duygularla değerlendirdiğimiz zaman o duygusallık bizi bazen yanlışa sürükler. Annesinin eğitim verme aşamasında olduğu bir kuşu siz, uçmaya çalışırken düştü diye düşünebilirsiniz. Yavru olduğunu bilmeden onun yetişkin ama uçamayan sakat bir kuş olduğunu sanıp yardım etmek için onu oradan alıp eve götürebilirsiniz. Ancak o sırada annesi çaresizce sizin o kuşu bırakmanızı bekler, bir süre sonra zaten ümidi keser. Strese girer hayvan. Bu ülkemizde çok yaşanıyor.”

Bu yapılan hatalardan sadece biri… Alper Tüydeş insanoğlunun iyilik niyetiyle yaptığı diğer hataları ise şöyle sıralıyor:

Balkona yuva yapıyorlar. Yavrular büyümeye başladığı zaman bazen balkonun içine düşüyor. Anne orada da onu beslemeye devam eder. Ama insanlar annenin gelmediğini düşünüp bir anda yavruya sahip çıkma içgüdüsüyle onu eve alıyorlar. Anne yavrudan vazgeçiyor. İnsanlar da besleyemiyorlar anne gibi. Ölümüne ya da doğaya geri karışmasına engel olabiliyorlar.

Türkiye’ye kış geri geldi Türkiye’ye kış geri geldi

Mesela bana kumru yavrusu bulduklarını söylediler. 'Balkonun kenarına yüksek bir yere koyun, anne bulur orada' dedim. 3 mahalle ileride bir yere koymuşlar. Anne oraya gelip nasıl bulacak? Anne, yavruyu en son kaybettiği yerde arar. Hep oralara gelir bir iki gün boyunca.

Ya da o yavruyu kaldırımda yerde mi gördün? Kedi kapar, insan ezer, araba çarpar. Alacaksın onu oradaki bir tenteye, bir direğe ya da bir ağacın dalına koyacaksın, anne onu orada mutlaka görür.

Kaynak: Haber Merkezi